Садочок моєї мрії. Так назвала ДНЗ "МИР" міста Костянтинівки громадська діячка з Луганщини після його відвідування.

Садочок моєї мрії. Так назвала ДНЗ "МИР" міста Костянтинівки громадська діячка з Луганщини після його відвідування.
Олена Шалашна, в рамках програми навчання в Школі інклюзивного громадського радника у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру, зазначила: " Для мене, як для мами двох діток, стало повною несподіванкою, як може виглядати звичайний державний дитячий садок. Це не садок, а мрія! П'ять груп мають статус інклюзивних. Інклюзивність та безбар'єрність на дуже гідному рівні. Професійний педагогічний колектив і чудова завідувачка. Я під великим враженням! Це місто Костянтинівка Донецької області".

Про це Олена написала на власній сторінці радниці.

Зображення

А що розповідає директорка ДНЗ «МИР» Оксана Корнєєва, про візити та популярність свого закладу. І вона також є інклюзивна громадська радниця та експертка Програми, яка сприяла відкриттю 5-ти інклюзивних груп садочка, де працює за останні три роки.

"«Мир» тепер завжди тепер приймає гостей" — зазначає пані Оксана. Та розповідає, що не за довго до візиту учасників Школи інклюзивних громадських радників в липні, вже приймала гарних друзів в травні. 

Зображення

Коли прибули до Костянтинівського дошкільного навчального закладу № 31 «Мир» 14 травня молодіжні лідери, громадські діячі та представники учнівської молоді Донецької, Луганської, Запорізької областей в рамках роботи діалогових майданчиків «Галерії кращих практик з питань соціальної єдності» Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Зображення

І тоді, і зараз  пані Оксана відмічає унікальність обміну досвідом та співпраці із ПРООН.

 " Відбувалася унікальна форма спілкування - Мобільний діалоговий майданчик: «Галерея успішних практик та новітніх ідей покращення соціальної єдності громад на сході України» за підтримки членів Консультативної ради з питань соціальної єдності Донецької та Луганської областей, що працює при Програмі ООН із відновлення та розбудови миру. Ганна Борова організувала цю зустріч супереч усім ковідним перепонам, томубіля 200 осіб загалом мали можливість спілкуватися в онлайн та під час роботи вуличних під-локацій Краматорську, Костянтинівці, Сєвєродонецьку. Однією з локацій майданчику став і садочок «Мир». Гостей радо зустрічав весь педагогічний колектив дитсадку у голові з його завідувачем кандидатом педагогічних наук Оксаною Леонідівною Корнєєвою. Вона провела оглядову екскурсію територією дитсадка, розповіла про досягнення закладу та принципові відмінності садка від інших. Гості були об’єднані у чотири команди і відправились у цікаву подорож. Їх чекали локації, що були розміщені на території закладу: «Інклюзивна освіта», «Мирні перемовини», «Екологічна тропа», «Універсальний дизайн», «Впевнений старт » та «Парк професій». Саме в цих напрямах працює колектив закладу. На кожній зупинці досвідчені педагоги розповідали про свій напрям роботи та грали з гостями, бо саме гра є основним елементом у роботі з дошкільниками".

Зображення

На локації «Мир для всіх» для гостей організується фотозона, де кожен учасник може лишити автограф та свою адресу у рубриці «Ми шукаємо друзів». Наприкінці заходу гості завжди роблять спільне фото на згадку та обміняіються контактами і після продовжують спілкуватися та радитися яким чином зробити Світ без обмежень однодумцям, хоча б навлоко себе та у власних громадах. 

Пані Оксана розповідає свою історію, не велечку, але дуже значну для суспільства.

Зображення

Цитуємо:

«Підкреслю, що ми неформатний для Програми об’єкт. У нас немає школярів, вчителів але ми багато зробили з Програмою ООН з відновлення та розбудови миру. Розпочавши нашу роботу із мрії, разом ми досягли багато перемог. Тож, я впевнена, розпочинати інновації потрібно із дошкільнят! Подивіться як багато результатів.

Ми отримали гарний досвід!І якщо б ми чекали заходів саме для садків, ми залишилися такими як усі. Заходами Програми нас навчили вивіряним послідовним діям, показували приклад віри у справу та неймовірної відданості справі: інклюзії, миробудування, толерантності та сталого розвитку. Завдяки програмі про нас знає вся Україна, нас запрошують до участі та розробці у найважливіших документах дошкільної освіти: Державний стандарт дошкільної освіти, Рамка оцінювання якості дошкільної освіти.

Завдяки Програмі зараз ми вже сміліше мріємо, тому що є до кого звернутися за порадою- до Ганни Борової, Євгена Кузнецова, Олени Іванової та багатьох інших людей, які подарували нам свою віру. Ми маємо план дій, вміємо оцінювати ситуацію та втілювати свої задуми для нашої громади.

Нам є чим пишатися і є за що нести відповідальність, у нас є цілі. Амбасадорівський рух надав нашій роботі особливого смаку. Ми пишаємося що наш заклад зветься амбасадорівським. У концепцію закладу гармонійно війшли всі амабасадорівські лінії- головними ми обрали для себе інклюзію та миробудування.

Розпочиналося все з Конкурсу ініціатив із застосування принципів універсального дизайну та доступності – «Дошкільний заклад «Мир» — простір зручний для всіх». Костянтинівський дошкільний навчальний заклад «Мир» серед інших поставив для себе амбітну мету — розпочати інклюзивний рух у Костянтинівці. Ми створили пілотну модель інклюзивної групи садочка, розробили послуги та простір на засадах універсального дизайну та доступності і стали розповсюджувати «вірус універсального дизайну». Якими ж є результати на сьогодні:

— інклюзія стала філософією закладу;

— вдалося додати інклюзивні ідеі у Державний стандарт дошкільної освіти 2021 та Рамку оцінювання якості дошкільної освіти в Україні;

— відкрито 5 інклюзивних груп у яких отримують допомогу 15 дітей. Всього 93 дитини виховується у нових умовах.

— організовано взаємодію у розповсюдженні інклюзивної філософії освіти у просторі дошкільних закладів (виїзні навчання по Донецькій та Луганській областях, стажування на базі закладу, участь в онлайн навчаннях);

— участь у створенні довідника з організації інклюзивної освіти для директорів ЗДО;

— ми організовуємо роботу як з дітьми так і з батьками. Нам вдалося згуртувати спільноту, які вірить у позитивні зміни.

Хочу ще раз наголосити, що попри те що ми неформат і нам часто це нагадують, ми розвиваємось завдяки Програмі, продукуємо і втілюємо її ідеї

Так ідея року 2021 — МИРОБУДУВАННЯ для малюків. Ми працюємо над створенням посібника з миробудування для дітей дошкільного віку. Матеріал та ідея прийшли до нас саме з ООН. Стало традицією святкування міжнародного дня МИРУ у садку МИР. Відбулося створення програми для дорослих «Мирні перемовини». Приймаємо участь у створенні методичних посібників для роботи з дошкільників

Завдяки Програмі у нас є друзі. Разом будували «Майданчик миру»з учнями ЗОШ№1 (Стасенко Станіслава надала ідєю створення такої локації в садку) З дітьми та вичтелями ЗОШ№3. (Олена Давідова) Ми можемо суперечливо спілкуватися, але ми знаємо що ми однодумці – амбасадори миру.

Звісно ми спостерігаємо за сучасними тенденціями, які впливають на інклюзивні практики та наші дії з миробудування. Це і збільшення кількості дітей, які потребують особливої освітньої роботи з ними; відсутність згуртованості батьків дітей з ООП; необхідність мультіструктури раннього втручання для допомоги дітям з ООП якомога раніше; потреба реабілітаційно-консультаційної допомоги від досвідчених фахівців; потреба у створенні громадської спільноти, яка опікується проблемами інклюзії.
Тому з’явилася у нас громадська організація «Мир для всіх», яка підтримує інклюзивну філософію і планує створити інтегровану підтримуючу систему для дітей, батьків, фахівців.

З тенденцій ми формуємо і наші сумісні перспективи з Програмою. Ми дуже хочемо навитися проводити аудит доступності закладу, допомагати іншим садкам стати кращими; створити центр допомоги батькам із раннього втручання; хочемо самі створювати іграшки та дидактичний матеріал для інклюзивної освіти. Мріємо налагодити для малят з ООП можливість регулярної реабілітації разом з центром «Донбас» в оточенні професійних фахівців; висвітлювати наші події на потужному сайті, який пристосовано для людей з порушеннями зору; створити лабораторію миробудування для дітей із платформою та можливістю транслювати контент всім бажаючим (можемо створити спільноту дошкільників-миробудувальників)

МРІЄМО СТАТИ САМИМ БЕЗБАР’ЄРНИМ ЗАКЛАДОМ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ 

Віримо, що безперешкодний простір дружній до дитини може бути і у Костянтинівці. 

Дякуємо Програмі за здійснення наших мрій та віру в нас.»

Зображення


Оксана Корнєєва


Читайте наші новини на телеграм каналі

18:40
1032
Немає коментарів. Ваш буде першим!