Поки ми мріємо

Ідея нашого проекту "біоTECHNOсфера" полягає в тому, щоб показати місце в історії мистецтва, та неочевидну або забуту історію самого міста Попасна. Його унікального залізничного інфраструктурного комплексу, та промислових об'єктів. 

З ініціативи Микити Кадана, Дани Косміної та групи ДЕ НЕ ДЕ у 2015 році почався пошук "Біотехносфери", створеної Федором Тетяничем в 1980-х роках в Попасній на замовлення Попаснянського вагонного депо. В 1990-х роках, в обставинах економічної кризи та браку знань про культурну цінність цього об'єкта, монументальна скульптура була знищена. 

В 2021 році вдалось віднайти свідків та точне підтвердження реалізації роботи силами майстрів депо та вагоноремонтного заводу. Нині розпочався процес відновлення "Біотехносфери", що вже визнана провідними художніми інституціями України та низкою знаних міжнародних експертів як значне явище українського мистецтва ХХ століття та важливий приклад "космічного стилю" 1960-80-х рр. у мистецтві Східної Європи. 

Наша команда поки пріє, що центральною подією в рамках відновлення України та нашого міста колись буде тематично буде і презентація відновленої попаснянської біотехносфери Федора Тетянича та її точної копії для Національного художнього музею України!

Ідея Біотехносфери з’явилася у творчості Федора Тетянича на початку 1970-х років і пронизує всю його дальшу мистецьку практику. Вона тісно пов’язана з його філософсько-естетичною системою «Фрипулья», яка базується на ідеях космізму, нескінченного тіла, «тривання до нескінченності людського і всепланетарного життя»[1].
Власне, Біотехносфера — це основний модуль цієї системи. Це конструкція / капсула сферичної форми, два метри сорок сантиметрів у діаметрі, що, на думку художника, є ідеальним розміром для автономного існування людини. Біотехносфера — проект земного й космічного помешкання для людини майбутнього.
Із 1970-х років Біотехносфера» — головна сфера інтересів Тетянича. Він використовує її як самостійний об’єкт для оформлення публічних просторів, зображує у станкових і монументальних композиціях, задіює як елемент перформансів та гепенінгів.
Біотехносферу в місті Попасна Луганської області було створено як монументальне оформлення залізничного депо, виконане на державне замовлення. Її зроблено з металу і розміщено на колії, на одному з її боків викарбувано знак Фрипульї.

Біотехносфера Тетянича! ВІДРОДЖЕННЯ незабаром! 

14:33 Власенко Роман
Немає коментарів. Ваш буде першим!