Спеціалісти ГІСМАОВК та ​Мінреінтеграції посилють соціальну згуртованість у громадах Сходу України

Спеціалісти ГІСМАОВК та ​Мінреінтеграції посилють соціальну згуртованість у громадах Сходу України
Представники Мінреінтеграції та спеціалісти ГІСМАОВК в рамках співпраці з Програмою ООН із відновлення та розбудови миру проводять упродовж 14-18 лютого на Донеччині й Луганщині круглі столи. Їхня мета – посилити соціальну згуртованість завдяки впровадженню сучасних методів роботи з конфліктами, апробації практик аналізу конфліктів та розбудови системи реагування на них.

Як повідомили у Директораті розбудови миру Мінреінтеграції, робота тепер вже відбувається і відповідно Указу Президента України від 14 лютого 2022 року №53/2022 «Про невідкладні заходи щодо консолідації українського суспільства» та розпорядження Кабміну від 14 лютого 2022 року № 147-р «Про затвердження плану заходів на виконання Указу Президента».

Профільні фахівці в активному форматі обговорюють різноманітний досвід вирішення конфліктів мирним шляхом, зокрема за допомогою організації групових діалогових процесів.Локаціями таких заходів стали громади Сходу України, зокрема, це населені пункти Мілове, Сватове Луганської області та Костянтинівка, Іллінівка й Мангуш на Донеччині. До таких зібрань долучені представники Мінреінтеграції, облдержадміністрації, органів місцевого самоврядування та громадськості. Також у роботі цієї ініціативи беруть участь фахівці Геоінформаційної системи моніторингу, аналізу, оцінки та вирішення конфліктів (ГІСМАОВК), які добре знаються на інструментаріях трансформації конфліктів.Як повідомили у Директораті розбудови миру Мінреінтеграції, такі заходи відбувалися й раніше, проте наразі вони особливо потрібні, аби продемонструвати єдність усіх верств українського народу та всіх без винятку її регіонів. Від столиці й до найвіддаленішого куточка нашої країни ми є єдиною родиною, Українською державою.15 лютого третій круглий стіл з серії тижневих заходів відбувся Міловому, що безпосередньо на кордоні із РФ.

Відео: https://minre.gov.ua/news/krugli-stoly-minreintegr...

Очікуваним результатом організатори круглих столів вважають широке ознайомлення місцевих громад із методиками трансформації конфліктів та знаходження майданчиків діалогу на різних рівнях. Особливий акцент тут – адаптація такого досвіду в громадах, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту та вивчення в них ризиків територій України. Презентація поточної роботи Міністерства з адаптації Методичних рекомендацій щодо оцінки ризиків виникнення конфліктів у громадах, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту та дослідження показників та їх виконання.

Зображення

Спікери заходів: 

  • Степан Золотар, директор Директорату розбудови миру;
  • Наталя Ємець, начальниця відділу конфліктного та постконфліктного врегулювання Директорату розбудови миру;
  • Альбіна Кушелева, директорка Департаменту масових комунікацій Луганської ОДА;
  • Андрій Зайцев, заступник директора Департаменту масових комунікацій Луганської ОДА;
  • Ганна Борова, менеджерка ГІСМАОВК;
  • Галина Боженко, експертка-менторка мережі моніторів та аналітиків ГІСМАОВК;
  • Денис Шахбазян, член мережі посередників та фасилітаторів діалогів ГІСМАОВК;
  • Юлія Черняк, членкиня мережі  посередників та фасилітаторів діалогів ГІСМАОВК;
  • Ірина Міхальова, координаторка проєкту ГО «Фундація «Простір», членкиня мережі ГІСМАОВК;
  • Андрій Жидков, член міжрегіональної Консультативної ради з питань соціальної єдності http://advisers.ndo.lg.ua/

Зображення

Заходи організовані ГО «Фундація «Простір» у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу та уряду Королівства Нідерландів.Зауважимо, що 14 лютого такі круглі столи відбулися у Новоайдарі і Сєвєродонецьку на Луганщині,

Зображення

Загалом в чотирьох заходах змішаного формату прийняло участь біля 130 осіб громад Новоайдарської ОТГ, Щастинського та Сєвєродонецького районів, Міловської та Сватівської громад. Далі по графіку заходи триватимуть протягом 17- 18 лютого в  громадах Донецької області: в Костянтинівці, Ілінівській ОТГ та Мангуші.

Обрані для заходів громади саме ті, що були відібрані по конкурсу участі в проєкті "«Запровадження інноваційних механізмів ГІСМАОВК на рівні громад»", що реалізує в якості спецгранту ГО «Фундація „Простір“ в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за підтримки Європейського Союзу. 

Саме перші круглі круглі столи, про які йдеться вище, проводяться в межах Програми ООН за підтримки Уряду Нідерландів. 

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.


Читайте наші новини на телеграм каналі

23:15
649
Немає коментарів. Ваш буде першим!