Завершилася Лабораторія MoDELab

Завершилася Лабораторія MoDELab
Загалом в MoDELab (навчально-практичній школі «Лабораторія створення сучасного навчального, просвітницького та дистанційного контенту з питань соціальної єдності») взяли участь 55 представників закладів освіти, органів державної влади, громадських організацій, молодіжних лідерів Луганщини та Донеччини. В результаті підготовлено10 команд із числа громадських молодіжних лідерів та дорослих, які будуть працювати на базі власних молодіжних/шкільних хабів/студій Донеччини та Луганщини.

Завершилася Лабораторія MoDELab, навчання якої тривали протягом останніх двох місяців та завершилися практикумами для 10-ти новостворених молодіжних медіа-груп в містах Костянтинівка та Краматорськ.

Зображення

Через проведення спеціальної практичної школи MoDELab учасників та учасниць навчали створювати сучасний навчальний, просвітницький та дистанційній контент за напрямом соціальної єдності досвідчені тренери:

Івета Делікатна, тренерка у галузі публічних комунікацій, партнер агенції комунікаційного консалтингу E’Сomm;

Олена Лобова, експерт у галузі зв’язків з громадськістю та стратегічних комунікацій, сертифікований фахівець зі зв’язків з громадськістю, CIPR Advanced Certificate, голова правління ГО «Change Communication»;

Людмила Василенко, медіаекспертка, сертифікована тренерка з комунікацій Assosiation4U, голова правління ГО «Center for democratic reforms and media».

Олег Гнатюк, диджітал продюсер «Крим.Реалії», медіатренер.

Зображення

Для учасників і учасниць були проведені два тренінгових модулі: комунікаційний — з виконанням практичних завдань з засвоєння навичок комунікації та медійний – з набуття навичок відео зйомки та монтажу.

Тренерська команда ще протягом місяця будуть підтримувати учасників MoDELab своїми консультаціями для завершення командами підготовки своїх випускних медіа робіт.

Роботи будуть присвячені напрямам: недискримінації, гендерної рівності, захисту прав людини, вмінню працювати з неконфліктними методиками, популяризації власних практичних знань та історій успіху за темами, пов’язаними з соціальною єдністю, підвищенням рівня громадянської активності, інклюзією, універсальним дизайном та побудовою толерантного суспільства.

Зображення

В перший день онлайн модулю MoDELab, Ганна Борова, спеціалістка з питань соціальної єдності Програми ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP) та презентувала діяльність та пріоритети Програми, а також додаткові можливості, що мають учасники тренінгу за результатами його проходження. Після цього тренерки розпочали презентацію програми тренінгу та знайомство учасників. Програма першого дня була присвячена ознайомленню з ідеями та завданнями «Лабораторії створення якісного навчального, просвітницького та дистанційного контенту», вивченню ролі комунікації для організацій, зокрема, громадських для суспільства. Учасники ознайомились з принципами роботи комунікаційної логіки, отримали навички визначення цільових груп і їх сегментації. Крім того, частина тренінгу була присвячена каналам комунікації та впливу комунікації на обізнаність та зміну поведінки аудиторії.

Зображення

Також обговорили роль партнерів Програми ООН із відновлення та розбудови миру, які працюють за напрямом соціальної єдності та за відповідними темами (робота з конфліктами, гендерні аспекти, права людини, толерантність, інклюзія, недискримінація, тощо) в цьому процесі.

Потім, під час наступних сесій та практикумів MoDELab, партнерські громадські спільноти навчилися користуватися медіа-обладнанням (відповідно до вже придбаних комплектів UNRPP: фотоапарат, штатив, петличні мікрофони), планувати, знімати та монтувати власний якісний цифровий відеоконтент, пов’язаний із тематикою, як-от, наприклад, соціальна єдність, недискримінація, гендерна рівність, захист прав людини, робота в та з конфліктами, громадська активність, інклюзія та толерантність.

Зображення

Додатковими перевагами MoDELab було поєднання теоретичних та практичних занять, інтерактивний обмін інформацією між тренерами та групами, а також між самими учасниками під час роботи в команді. Такий підхід надав учасникам можливість отримати нові знання та засвоїти нові навички через відчуття власної причетності до процесу навчання. Ця форма навчання забезпечила засвоєння нових конкретних навичок створення медіа контенту саме в процесі групової взаємодії.

Загалом учасники високо оцінили рівень проведення тренінгу. Серед відгуків з анонімних анкет зворотного зв’язку, а саме щодо відповідей на запитання:

по загальній оцінці тренінгу:

  • «Дуже крутий, цікавий, корисний досвід, який 100% знадобиться в житті»;
  • «Дуже крутий тренінг, який навчив мене занімити відео та монтувати його»;
  • «Тренінг класний, знання отримані під час навчання надважливі і цікаві, дуже корисна інформація, яку не найдеш і підручниках. Я в захваті від тренінгу»;

«Чи змінилися ваші медіа навички?»:

  • «Так, на 100 %»;
  • «Дуже змінилися в позитивну сторону»;
  • «Так. Сподіваюсь, незабаром продемонструвати це практично»;

«Як ви будете використовувати отримані знання та навички в майбутньому?»:

  • «Буду створювати позитивний контент про співпрацю з ПРООН»;
  • «Для висвітлення життя своєї громад»;
  • «Буду знімати і монтувати соціально корисні відео»;

«Чи бажаєте брати участь в подібних заходах в якості медіа супроводжуючого (фотографа, відеографа) та чому?»:

  • «Так. Тому що це допомагає дізнатися більше про нові справи, цілі сталого розвитку, хочу монтувати відео про нашу діяльність та робити це якісно»;
  • «Звісно, дуже хочу»;

«Чи дізналися Ви про щось нове?»:

  • «Дуже багато. Я майже нічого не знала про фото/відео. Дізналася, що люди не знаю, про гендерну нерівність в Україні»;
  • «Налаштування цифрової відеокамери, як працювати у професійній монтажній програмі»;
  • «Багато нового дізналися про те, як створювати якісний контент.Як писати правильно репортаж, лайфаки щодо налаштування апаратури».

А ось за посиланнями  і перші роботи учасників MoDELab, які зроблені на обладнанні, отриманому завдяки UN RPP:

https://www.facebook.com/100034242375932/videos/48...

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=...

Людмила Василенко,

тренерка MoDELab, медіаекспертка, сертифікована тренерка з комунікацій Assosiation4U, 

голова правління ГО «Center for democratic reforms and media».


Читайте наші новини на телеграм каналі

12:20
374
Немає коментарів. Ваш буде першим!