Презентація звіту «До спільного майбутнього: голоси з обох боків лінії дотику»

Презентація звіту «До спільного майбутнього: голоси з обох боків лінії дотику»

7 липня відбулася презентація звіту «До спільного майбутнього: голоси з обох боків лінії дотику», написаного на основі Індексу соціальної згуртованості та примирення (SCORE*) в Донецькій та Луганській областях за 2019 рік.

В заході взяли участь представники громадськості, міжнародних організацій, науковці.

Як зазначила керівник програм SeeD в Україні Оксана Лемішка, таке широке дослідження враховуючи аудиторію з непідконтрольних територій, проводилося вперше.
В ході презентації обговорювалися зокрема такі теми як реінтеграція непідконтрольних уряду територій, причини перетину лінії дотику, канали комунікації з мешканцями регіону.
«Дослідження дуже цікаве. Особливо тим, що ми отримали хоч деяку інформацію від мешканців непідконтрольних територій, — зазначила Оксана Міхеєва, професор кафедри соціології Українського Католицького Університету, — але я вважаю, що до цих даних важливо відноситися дуже обережно. Враховуючи те, що ми не можемо бути впевненими щодо повної достовірності тих даних, які вдалося отримати в ході дослідження”.
Такої ж думки дотримується і Олексій Гарань, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва: „Важливо не порівнювати дані з підконтрольних та непідконтрольних територій, враховуючи те, що дані збирались на територіях по-різному. Крім того, вважаю, що дуже важливо не політизувати ці дані”.
Індекс соціальної згуртованості та примирення (SCORE) для східної України за 2019 рік — спільна ініціатива, що фінансується USAID в рамках підтримки програми «Демократичне врядування у Східній Україні», що впроваджується Центром сталого миру і демократичного розвитку (SeeD) у партнерстві з Програмою ООН із відновлення та розбудови миру.
Мета ініціативи SCORE — надати допомогу в розбудові миру національним і міжнародним зацікавленим сторонам. Вона забезпечує потужну доказову базу для розробки політик і програм, які зміцнюють національну єдність та соціальну згуртованість, особливо у східній Україні, а також для відстеження прогресу в їхньому впровадженні.
SCORE —аналітичний інструмент, що застосовується щорічно та розроблений з метою покращити розуміння соціальної динаміки в Україні.
Результати SCORE, представлені в цьому звіті, ґрунтуються на 9 054 очних інтерв’ю, проведених у вересні-листопаді 2019 року, в тому числі 619 на непідконтрольних уряду України територіях.
Кількісні дані доповнюються консультаціями для перевірки з зацікавленими сторонами та громадянами (більше інформації про стратегію збору даних можна знайти в Розділі «Методологія»). SCORE було розроблено на Кіпрі спільними зусиллями SeeD та Програми співпраці та довіри ПРООН (ПРООН-ACT) за фінансової підтримки USAID. SCORE вивчає два основні компоненти миру: примирення і соціальну згуртованість.
Під примиренням мається на увазі гармонійне співіснування між групами, які раніше були залучені в певний конфлікт, а соціальна згуртованість — це якість співіснування людей та інституцій, що їх оточують. SCORE також розглядає компоненти миру, які стосуються конкретної культури та відрізняються в різних контекстах, оскільки вони допомагають побудувати повне, якісне розуміння соціальної, політичної й економічної динаміки.
Для отримання додаткової інформації про методологію SCORE та перегляду результатів для східної України відвідайте сайт use.scoreforpeace.org


Читайте наші новини на телеграм каналі

09:40
239
Немає коментарів. Ваш буде першим!