​Кіно під зоряним небом

​Кіно під зоряним небом

Так назвала свою Історію успіху активна група з громади Білокуракиного, Білокуракинського району, Луганської області, що реалізували за підтримки ПРООН свою міні ініціативу.

Білокуракине – красиве та доглянуте селище, яким пишаються його мешканці та пам’ятають численні гості. Але тільки самі білокуракинці як ніхто знають про те, що дозвілля у цьому затишному краї досить одноманітне. І якщо молодші його мешканці завжди розшукають для себе розвагу, то дорослому населенню вкрай важко знайти для себе місце для змістовного та культурного відпочинку. Мабуть тому центральний парк селища у старших білокуракинців часто навіював спогади про ті часи, коли в ньому було гамірно та багатолюдно: працювали атракціони, дискотека, літній кінотеатр. За часи незалежності України час від часу тут проводилися дискотеки в «клітці» (так місцеві називають місце, огороджене металевим парканом, де був колись літній кінотеатр), але всі ці спроби так і не змогли створити справжній культурний простір. Саме тому, коли місцеві активісти почули про проект «Тут і зараз» одразу ж подали заявку для участі у ньому. Волонтери із Західної України проїхали сотні кілометрів, аби облаштувати «клітку» та нарешті вдихнути в неї життя, організувавши там перегляд фільмів під відкритим небом. І для перегляду фільмув «залі» просто неба зібралося понад 50 людей. Було досить пізно і темно, всі були втомлені, а техніка відмовлялася працювати, але попри все це – люди дочекалися показу та згуртувалися єдиним прагненням втілити давно бажане в життя. Саме це надихнуло працювати над задуманим надалі.

Зображення

Побачивши оголошення про конкурс міні-ініціатив в рамках Проекту «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України» за фінансової підтримки уряду Швеції і Швейцарської Конфедерації», громада вирішила взяти в ньому участь.

Адже смт Білокуракине потребувало появи нової платформи, яка б стала для 6,5 тисяч його мешканців, серед яких близько однієї тисячі – діти, не тільки чудовим місцем для відпочинку, а й місцем, де можна влітку проводити безліч культурних та масових заходів: кіно покази, концерти, презентації, майстер-класи тощо.

Зображення

Ініціативна група у складі Тетяни Рюміної та Андрія Звягінцева написала грантову заявку, яка була підтримана. І в рамках проекту було придбано мультимедійний проектор, проекційний екран, акустичну систему, ноутбук, активний мікшерний пульт, маршрутизатор, прожектор, джерело безперебійного живлення та проведено підключення до мережі Інтернет. Все це давало можливість втілити задумане у життя.

Зображення

Для розміщення «літнього кінотеатру» Білокуракинська громада обрала дитячий майданчик «Бєрєндєєвка», який завжди збирає малечу на своїх гойдалках. Облаштовувати комфортну зону для перегляду зібралося чимало людей, кожен з яких вклав часточку своєї душі в даний проект. На паркані було розміщено баннер з малюнками дітей Білокуракинської громади, встановлено лавки. І вже на початку липня відбулося урочисте відкриття кінотеатру, яке зібрало і дорослих, і малих з усього селища. І з того дня «літній кінотеатр» збирає за переглядом мультфільмів та кінострічок цілі родини не тільки Білокуракиного, а й сусідніх населених пунктів району. Свіже повітря, зоряне небо, кіно на великому екрані, спільні емоції – все це об’єднало громаду та надало віру в те, що спільними зусиллями можна втілити будь-яку мрію у життя. А ініціатив у Білокуракинської громади чимало і вона готова натхненно працювати над подальшим своїм розвитком. 

Автор тексту — Тетяна Рюміни


Історія підготовлена її авторов, а міні ініціатива реалізована за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН), Проекту «Відновлення і примирення в охоплених конфліктом громадах України», який реалізується за підтримки Уряду Швеції і Швейцарської конфедерації. Погляди, думки, висновки та інша інформація, що представлені в цій публікації, не обов'язково відображають точку зору ПРООН, за винятком випадків, коли безпосередньо вказано, що ПРООН є автором тексту.


Зображення


Читайте наші новини на телеграм каналі

10:04
818
Немає коментарів. Ваш буде першим!