Як в селі Орловське на лінії зіткнення покращують життя людей завдяки роботі «Безпечного простору»

Як в селі Орловське на лінії зіткнення покращують життя людей завдяки роботі «Безпечного простору»
Село Орловське, яке належить до Сартанської селищної територіальної громади Маріупольського району, знаходиться поблизу «лінії зіткнення» на сході України.

Унаслідок збройного конфлікту, що триває вже багато років, суттєво погіршилося становище села, рівень безпеки та загальний настрій населення. За словами Валентини Наумович, керівниці громадської організації «Будемо жити» села Орловське, до 2014 року в селі були робочі місця, розвинене сільське господарство, працювало транспортне сполучення з районним центром, молодіжний клуб та різноманітні дитячі гуртки, діти відвідували місцеву школу та дитячий садок, мешканці мали можливість отримати медичну допомогу та «жили повним життям». Тоді у селі проживали більше п’ятисот людей, кількість мешканців постійно збільшувалася.

Після початку збройного конфліктну на сході України життя у селі різко розділилося на «до» та «після». Багато важливих будівель було зруйновано та розібрано, дитячі навчальні заклади закрились і батьки вимушені возити дітей до шкіл в інші села. Переміщення ускладнюється зруйнованим мостом, який також постраждав через бойові дії, та поганими дорогами. Люди відчули себе покинутими та одинокими. У них не залишилося місця для проведення спільних заходів, обговорень та зустрічей, кожен знаходився у власній «шкарлупі», не покидаючи свій двір.

Зображення

Валентина Наумович проживала і працювала на заводі в Маріуполі, але з початком збройного конфлікту в 2014 році переїхала до села Орловське та пізніше заснувала громадську організацію «Будемо жити» разом із небайдужими місцевими жителями, у яких так само як у неї є «внутрішній порив» робити щось корисне для людей.

Зображення

Ідея створити «Безпечний простір» для проведення освітніх заходів, надання соціальних, психологічних та культурних послуг виникла у 2020 році та була підтримана ПРООН у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру. Для створення такого простору була виділена та відремонтована одна з кімнат колишньої сільської бібліотеки.

Зображення

У приміщенні «Безпечного простору» відбуваються зустрічі мешканців для обговорення нагальних проблем села та планування подальших спільних дій, збираються групи психологічної підтримки, проводяться навчання з безпеки для дітей та дорослих, майстер-класи з пошиву іграшок, медичні працівники з організацій «Лікарі без кордонів» та «Карітас» проводять обстеження та надають допомогу, правові організації надають юридичні консультації, а для людей поважного віку та дітей проводять окремі зустрічі з кіносеансами та спілкуванням.

«Нині завдяки наявності цього приміщення, збільшився „актив“ нашої громади. Основні ремонтні роботи проводили фахівці, але дуже багато жителів долучилися на етапі демонтажу, виносу сміття, допомоги підрядникам. Люди почали більше спілкуватися, більше приходити, і якось простіше та вільніше стали жити, вже немає такого сильного страху», — розповідає пані Валентина.

Це був один із перших кроків на шляху підсилення згуртованості людей для впровадження позитивних змін в громаді. Найближчим часом планується розпочати проведення курсів комп’ютерної грамотності на базі «Безпечного простору». Ця ініціатива є гарним прикладом об’єднання людей та підвищення рівня громадської активності для досягнення спільних цілей.

Зображення
Зображення

Матеріал підготовлений у межах проєкту «Підсилення потенціалу ОГС у здійсненні аналізу, моніторингу та оцінки громадських ініціатив та поширення кращих практик», що реалізується ГО «Точка доступу» в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції.

Джерело: ІА «Вчасно» — https://vchasnoua.com/donbass/70089-yak-v-seli-orlovske-na-linii-zitknennia-pokrashchuiut-zhyttia-liudei-zavdiaky-roboti-bezpechnoho-prostoru


Читайте наші новини на телеграм каналі

22:00
126
Немає коментарів. Ваш буде першим!