Результати діалогу «Бельгійська спадщина: конструктивний форсайт – що та як?» Part 2

Результати діалогу «Бельгійська спадщина: конструктивний форсайт – що та як?» Part 2

Як звісно, 07.08.2020 відбулась чергова діалогова зустріч в форматі Zoom-конференція, що проводилась посередниками ГІСМАОВК в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру. Результатом чергового діалогу стали вже конкретні дії по організації та прибиранню території об'єкту учасниками діалогових зустрічей.

Команда посередників ГІСМАОВК працює над кейсом «Конфлікт між обласною владою і громадськістю щодо збереження Бельгійської спадщини Лисичанська» взято з зафіксованих аналітиками ГІСМАОВК системі на мепінгу, діалоги в цьому напрямку почались наприкінці минулого року та поновились в цьому році (про що ми писали тут: https://dialog-ua.org/news/36-belhiyska-spadshchyna-konstruktyvnyy-forsayt-shcho-ta-yak-rezultaty-zustrichi-19-06-2020.html).

Як відомо, тема збереження Бельгійської спадщини в Лисичанську піднімається досить активно на протязі останніх трьох років, але до конструктивних шляхів так і не дійшло. Частіше у інформаційному просторі лунає інформація негативного характеру від «токсичних» активістів афільованих місцевими політиками задля усунення опонентів.

Зображення

Результатом чергового діалогу, який організувала група посередників ГІСМАОВК та назвала «Бельгійська спадщина: конструктивний форсайт – що та як?» Part 2», стало:

1. Сумісне заповнення опитувальника щодо громадської думки по концепції розвитку об’єкту з елементами фокус-групи.

2. Обговорення дій та заходів з організації наведення порядку біля будівлі з заповненням спеціальної анкети, для виявлення можливостей та потреб учасників для ефективного планування та проведення прибирання біля будівлі, та складання на її основі графіку проведення прибиральних робіт на об’єкті.

В результаті, учасники діалогу – 15 осіб з числа громадського сектору м. Лисичанськ та м. Сєвєродонецьк, домовились про першочергові кроки, що вже дало результати. Так, саме після діалогу вже:

  • 11 липня – групи громадських активістів з м. Сєвєродонецька та м. Лисичанськ, прибули на об’єкт та прибирала там кущі, траву та мусор біля будівлі;

Зображення

  • 13 липня – до прибирання доєднались ще інші громадські діячі з м. Лисичанськ та продовжили косіння трави біля будівлі.

Також, відповідно до листа групи посередників ГІСМАОВК на ім’я голови Луганської облдержадміністрації, який розписаний на відповідні служби та мерію міста Лисичанська, є погодження міських комунальних установ для сприяння цьому процесу на місці.

Зображення

Планується, що професійні прибиральні служби та волонтерські рухи будуть поступово протягом місяці організовувати необхідні роботи на об’єкті для того, що його вигляд став належним.

Зображення

Всі ті, хто хочуть приєднатися до цього процесу, можуть заповнити відповідну форму: https://forms.gle/unFA1Wjze4QKC3bs7, після чого, всім бажаючим буде надано сприяння в організації прибирання на об’єкті.

Як ми раніше повідомляли, дві діалогові зустрічі з питань «Бельгійської спадщини» вже організовувались посередниками ГІСМАОВК та відбувалися 26.11.2019 в м. Лисичанськ та 10.12.2019 в м.Сєвєродонецьк Луганської області. На них обговорювали питання й передачі об'єктів комплексу у довгострокову оренду до громадських організацій, й щодо бачення використання та експлуатації комплексу та подання конкретних планів дій від громадськості до Луганської облдержадміністрації (бо об'єкт в них на балансі), й пробували спланувати домовленості щодо консервації об'єкту задля припинення руйнування та пошуку коштів для реалізації цієї мети, й думали про різні зацікавлені сторони та залучення органів поліції задля посилення безпеки на території комплексу.

Зображення

19 червня 2020 року відбулась зустріч активістів, представників НГО, місцевих мешканців, співробітників культури, волонтерів та співробітників з питань соціальної єдності на якої визначились, що всі учасники зустрічі схиляються до ідеї «комплексного громадського хабу», куди можна планово, враховуючи дизайн будівлі доєднати конкретні пропозиції кожного, хто висловлювався, по студіям, специфічним приміщенням, про які йшлося у виступах кожного з присутніх.

Зображення

На зустрічі вирішили розробити спеціальний опитувальник для отримання більш конкретної інформації з потребами, баченням та можливостями учасників у розробці концепції. Визначились, що найближчим часом необхідно вже мати дату та формат проведення великої акції щодо прибирання/толоки будівлі. Погодились провести наступну зустріч найближчим часом після проведення обробки отриманої інформації, яку і провели 7.08.2020 під назвою: «Бельгійська спадщина: конструктивний форсайт – що та як?» Part 2.», про що йдеться вище.

Зображення

Як зазначила, Ірина Нікульнікова, постійний учасник діалогових зустрічей та акцій прибирання, голова ГО «Жіноча правозахисна група»:

«Ми підтримуємо все що обговорюється на діалогах та готови долучатись до прибирання об’єкту малими групами до 10 осіб. Також готові організувати, за необхідністю висадку дерев та благоустрою паркового відкритого діалоговому простору перед будівлею «Бельгійської спадщини» за прикладом інших громадських паркових зон, що вже існують і в м. Сєвєродонецьк та інших городах України. Добре, що ми починаємо реально діяти».

Про інші зустрічі та дії шодо об'єкту «Бельгійська спадщина» читайте в новинах нашого сайту.

Нагадуємо, що вся робота, які висвітлюється на цьому веб-ресурсі ведеться в рамках ініціативи ГІСМАОВК, про яку читайте тут: https://dialog-ua.org/pages/about.html


Читайте наші новини на телеграм каналі

12:00
405
Немає коментарів. Ваш буде першим!