Публічні Дебати - якісний вплив молоді на підвищення рівня соціальної згуртованості в громадах

Публічні Дебати - якісний вплив молоді на підвищення рівня соціальної згуртованості в громадах

Публічні дебати "Індекс SCORE та його вплив на підвищення рівня згуртованості та соціальної єдності в громадах" при підтримці ПРООН зібрали 80 осіб учасників дебатів з чила школярів загальноосвітніх шкіл та студентів Донецької та Луганської областей та відбулись 13-15 квітня 2018 року в м. Сєверодонецьк.

Метою дебатів було підвищити рівень обізнаності школярів загальноосвітніх шкіл та студентів вищих навчальних закладів Донецької та Луганської області з питань індекту SCORE, а також підвищити рівень толерантності, взаємоповаги один до одного.

Зображення

Чому для обговорення такої важливої теми було обрано саме дебати? Бо дебати є іноваційною та дуже цікавою формою роботи для дітей. Вони розвивають критичне мислення, аргументацію, навички публічного виступу, вони вчать дітей самостійно досліджувати тему, шукати інформацію та відстоювати свою точку зору. Дехто може сказати, що краще налагоджувати діалоги ніж дебатувати, але це будуть тільки ті, хто не знає, що головним принципом дебатів є взаємоповага до опонентів, саме те чого нам не вистачає для будування діалогів в повсякденному житті. І діти дуже вміло використали цей принцип при обговорення різноманітних питань зі своїми опонентами. А також дуже класно, що діти змогли відчути саме в роді уряду або опозиції, як передбачає формат дебатів. Та презентувати свої кейси, плани дій, щодо вирішення, подолання різноманітних проблем та викликів.Перший день заходу було присвячено знайомству учасників, побудові командного духу, задля ефективної роботи під час самих дебатів.

В другий день пройшла відкрита дискусія з експертом Програми розвитку ООН Ємілем Корєнєвим, під час якою діти дізналися більше про ООН, навіщо та коли вона була створена, які виклики стоять перед сучасними поколіннями, а також чотири відбіркових раунди. Діти обговорили такі теми: “Цей уряд підвищить рівень соціальної згуртованості», «Цей уряд виховає толерантну молодь», «Цей уряд сформує культуру миру», «Цей уряд підготує “амбасадорів миру». В відбіркових раундах взяли участь 24 команди, и тільки 8 з них пройшли до підфіналу, де обговорили тему “Цей уряд побудує міжкультурні діалоги». До фіналу було одрано 4 найкращі команди, які запропонували свої плани дій за темою «Цей уряд побудує мости».

Зображення

Серед найцікавішіх планів дій, що були напропоновані учасниками, було: необхідність постійних освітних програм з питань міжкультурного спілкування, поваги до етнічних та культурних різноманітностей, прав людини, нагагодження діалогів. Було запропоновано підготувати в Донецькій та Луганській областях «амбасадорів миру», які б стали послами «миру», захисту прав людини та головних європейських цінностей, що би сприяло подальшому розвитку регіонів.

Зображення

Перемогу здобула команда з Краматорської ЗОШ І-ІІІ ст. № 25 з профільним навчанням у складі Баглай Дар 'я та Колотюк Ксенія, яку підготувала Гочошвілі Інна Олександрівна.

Зображення

Всі учасники отримали сертифікти про участь в публічних дебатах та сюрпризи у вигляді чашок з емблемою ПРООН. На урочистій церемонії, яку провела Ганна Борова, радник з питань соціальної єдності та примирення ПРООН, переможці були відзначені дипломами та спеціальними призами – блокнотами та ручками, для нотуванні нових ідей, а також почесно отримали «Кубок публічних дебатів за підтримки Програми розвику ООН».

Серед відгуків учасників:

«Мені дуже сподобалось познайомитися з такою кількість дітей з нашого регіону, які настільки розумні, талановиті та мають власну позицію. З деякими я познайомилась та буду спілкуватися”; “Мені сподобалося організація, атмосфера, можливість конструктивного діалогу та смачна смачна їжа J”, “Такі заходи це саме те, що наразі потрібно країні, нам дуже сподобалося стати частиною його, вже чекаємо на подібні заходи для молоді”.

Зображення

Ця ініціатива була частиною “Школи публічних дебатів”, що складалась з 2-х модулів: триденного тренінгу “Публічні виступи та дебатна майстерність. Індекс SCORE та організація публічних дебатів щодо його результатів” для 20 осіб; та публічні дебати "Індекс SCORE та його вплив на підвищення рівня згуртованості та соціальної єдності в громадах", яка була профінансована в рамках Проекту «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України», який реалізується ПРООН в Україні за підтримки Швейцарської Конфедерації, Уряду Швеції за організаційної підтримки в ГО “Донецький дебатний центр”. 

Зображення


Читайте наші новини на телеграм каналі

11:38
1095
Немає коментарів. Ваш буде першим!