В Мариуполі підписали вимоги Президенту понад 300 містян, представників волонтерських і громадських

В Мариуполі підписали вимоги Президенту понад 300 містян, представників волонтерських і громадських

Ні капітуляції (Маріуполь): мітинг, Віче і 15 вимог. Маріупольська громада анонсує створення Штабу спротиву капітуляції. 2-3 жовтня у Маріуполі відбулися мітинги проти капітуляції України у війні з РФ. Громада міста, яке може стати розмінною монетою у підкилимних перемовинах, висунула вимоги до української влади, які вже підписали понад 300 містян, представників волонтерських і громадських організацій.

Принагідно звернення буде відправлене до органів місцевої влади, силових структур, дипломатичних місій і міжнародних організацій.
6 жовтня Маріуполь приєднається до всеукраїнського Віче «Ні капітуляції». Захід розпочнеться о 12:00 біля Драмтеатру.
З метою подальшої координації протестного руху актив громади готується створити Штаб спротиву капітуляції і ініціювати найближчим часом круглий стіл, на який запросити представників міжнарожних організацій і керівництво міста і області.

ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДИ МАРІУПОЛЯ
15 вимог з Маріуполя
Президенту України Володимиру Зеленському,
Голові Служби безпеки України Івану Баканову ,
народним депутатам України,
Міністерству закордонних справ України,
делегатам Тристоронньої контактної групи з питань війни на Донбасі
Ми, представники громадянського суспільства, громадських організацій та рухів міста Маріуполь констатуємо, що керівництво Росії зараз примушує українську владу погодитись на російські умови подальшого існування окупованих територій Донецької і Луганської областей. Кремль таким чином прагне одночасно як зняти з Росії міжнародні санкції, щоб накопичити сили для подальшого загарбання України, так і легалізувати в українському правовому полі проросійську автономію зі збереженням політичної та силової присутності на цих територіях. Задля цього керівництво Росії шантажує Україну заручниками та перманентними бойовими діями, а також користується ситуативною підтримкою деяких лідерів урядів західних держав.
Наголошуємо, що підписання так званої «формули Штайнмайєра» та подальших домовленостей з Путіним під час зустрічі у «нормандському форматі», а також подальше узаконення російського варіанту домовленостей українським парламентом становить небезпеку для територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України. Що загрожує Україні подальшою втратою територій, новими смертями співгромадян, втратою суверенітету та незалежності.
Тож з огляду на небезпеку для України, українського народу та майбутніх поколінь ВИМАГАЄМО від вищих органів державної влади:
1. Заздалегідь оприлюднити тексти усіх домовленостей, які керівництво України збирається підписати з керівництвом Росії під час анонсованого саміту «нормандської четвірки».
2. Відмовитись від підписання домовленостей, ратифікації міжнародних договорів та імплементації в українське законодавство норм, які становлять небезпеку територіальній цілісності, унітарному устрою, суверенітету та незалежності України. Пояснити лідерам західних країн-партнерів небезпеку нав'язаного Росією варіанту політичного врегулювання ситуації.
3. Відмовитись від автономізації і федералізації України. Пропонований «особливий статус» містить явні ознаки автономії, оскільки примітки до п. 11 Мінську-2 та пункти чинного, але не діючого Закону “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей” передбачають транскордонне співробітництво з Росією, а також контроль та формування «народної міліції», судової влади та прокуратури з боку тамтешньої влади. За умов активного втручання Росії така автономія стане прикладом автономізації для решти українських регіонів, а також плацдармом для сприяння повзучій федералізації і подальшому розвалу України на частини. Відтак автономізація Донбасу може лише відтермінувати воєнний конфлікт з Росією, який в подальшому поглибиться, призведе до нових окупацій та анексій українських територій іноземними державами, а також нових війн, або воєнних дій за ці території.
4. Розробити і законодавчо затвердити план, який гарантуватиме саме тимчасову дію будь-якого спеціального законодавства на час процесу реінтеграції окупованих територій в рамках унітарного устрою України. Згідно з текстом оприлюдненої у декількох різних джерелах «формули Штайнмайєра», насамкінець можливих місцевих виборів на окупованих територіях «особливий статус» (тобто автономія) мав би вводитись «на постійній основі». Під цим словосполученням може матися на увазі як ухвалення і подальша дія відповідних змін в Конституцію України, так і дія анонсованого Президента України спеціального закону про «особливий статус» з гарантіями його незмінності з боку більшості українського парламенту. Станом на сьогодні українська влада не озвучує жоден термін тривалості “особливого статусу”, а також жоден план, який би гарантував тимчасовість такої автономії. Наголошуємо також, що навіть якщо час її тривалості буде визначено, керівництво Росії в певний момент може інспірувати або появу вимог закріпити повноваження автономії в Конституції України, або додатково розширити права автономії з метою збільшення впливу Росії на внутрішню та зовнішню політику нашої держави. Для цього Кремль може розпочати навіть нову війну з Україною.
5. Відмовитись від проведення будь-яких виборів на окупованих територіях аж до появи реальних гарантій безпеки перебування на них, та встановлення контролю над українсько-російським кордоном. Керівництво Росії не зацікавлене як в реальному роззброєнні проросійських бойовиків, так і загалом у втраті військової та політичної присутності на окупованих територіях як під час, так і після будь-яких тамтешніх виборів за українським законодавством. Тому українська влада має не обмежуватися лише загальними деклараціями про виведення російських та проросійських збройних формувань та їх військової техніки з території України, а також про встановлення контролю за українсько-російським кордоном ще до початку виборів. Українська влада спільно з урядами західних країн-партнерів мусять запровадити реальні механізми контролю справжньої відсутності іноземних військ та реального роззброєння проросійських бойовиків на майже 18 тис. км2 підконтрольних їм територій Донецької та Луганської областей. Мають бути запроваджені також механізми, які гарантуватимуть невтручання бойовиків в виборчий процес.
6. Не проводити будь-які вибори на відповідних територіях певний час після деокупації, щоб нівелювати тривалий вплив російської пропаганди на тамтешнє населення.
7. Не допускати амністії проросійських бойовиків за тяжкі та особливо тяжкі злочини. Керівництво Росії зацікавлене в тотальному або максимально широкому звільненні від відповідальності проросійських бойовиків, а також повернення лідерів проросійських сепаратистів у публічну політику України. Бо бойовики зможуть впливати на хід будь-яких тамтешніх виборів, сформувати “народну міліцію” та прикордонників автономії, вільно пересуватися Україною та чинити злочини з мотивів помсти, виконувати функції найманих вбивць під керівництвом спецслужб Росії. Кремль також зацікавлений в тому, щоб після виборів влада автономії була проросійською, а сьогоднішні лідери проросійських бойовиків будуть легалізовані в «українському» статусі. Проте українське суспільство сьогодні не пробачить вбивцям, катам і ґвалтівникам, а також тим, хто віддавав їм накази. Що може призвести до позасудових дій.
8. Відмовитися від виконання так званої «політичної частини» Мінських домовленостей, які були свого часу підписані під примусом та внаслідок наших військових поразок. «Політична частина» Мінська-1 і Мінська-2 відпочатку прописана так, щоб розпочати процес автономізації і федералізації України, що знищить державність країни у майбутньому. До того ж, документи написані настільки неякісно, що це дозволяє Росії постійно публічно перекручувати написане і трактувати їх по своєму. Українська влада має пояснити лідерам західних країн-партнерів, що виконання «політичної частини'' Мінських домовленостей неприпустима для існування України. Потрібні альтернативи з українським порядком денним.
9. Відмовитись від розмов про політичне врегулювання війни на сході України допоки проросійські бойовики та російські війська не будуть здатні протримати „режим тиші“ без жодного пострілу тривалий час (наприклад — півроку).
10. Відмовитись від розмов про політичні вимоги, які озвучують лідери окупаційних адміністрацій, допоки ті в безумовному порядку не повернуть нам полонених українців. Кремль повинен також звільнити всіх українців, які незаконно утримуються в Росії.
11. Відмовитись від точкового та тотального відведення українських військ від лінії зіткнення з окупаційними військами допоки українська влада не зможе забезпечити реальні гарантії безпеки та нормальної життєдіяльності мешканців населених пунктів розширеної “сірої зони”. Місцеві мешканці мають бути захищені від нападів проросійських диверсійно-розвідувальних груп, а також від захоплення цих населених пунктів проросійськими силами. Місцеві проукраїнські активісти мають отримати захист від помсти. Українська держава також має забезпечити їм доступне транспортне сполучення з підконтрольними українським силам територіями, медичне забезпечення, захист від злочинців, доступ до продуктів харчування та інших ресурсів життєдіяльності.
12. Відмовитись від подальших вимог цілковито прибрати українські війська на місця постійної дислокації допоки Росія не відведе свої війська не лише з окупованих територій, але й від державних кордонів з Україною.
13. Укріплювати оборону України. Підтримувати політику міжнародних санкцій проти Росії. Продовжувати курс держави на набуття повноправного членства України в Організації Північноатлантичного договору (НАТО).
14. Домагатися від міжнародних партнерів України розгортання міжнародної операції ООН з підтримання миру і безпеки на територіях ОРДЛО включно з українсько-російським державним кордоном, але без участі Росії та її держав-сателітів у миротворчій місії.
15. Всі окуповані Росією території — включно з Кримом — мають бути повернуті Україні. Українська влада має вимагати повного відшкодування збитків, завданих агресією та окупацією.
Маріуполь, 2 жовтня 2019 року
Звернення відкрите, список підписів постійно доповнюватиметься.
СВІТЛИНИ ЗА ПОСИЛАННЯМ (автор Євген Сосновський)
За матеріалами  Донецького прес-клубу


Читайте наші новини на телеграм каналі

23:10
251
Немає коментарів. Ваш буде першим!