Діалог о забезпеченні ґендерної рівності, запобігання і протидії домашньому насильству

Діалог о забезпеченні ґендерної рівності, запобігання і протидії домашньому насильству

Відбувся 1.02.2019 о 14.00  в мультихабі GreenLab за ініціативою Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації. Як звісно, на території області міжнародні та громадські організації проводять низку заходів та реалізують велику кількість проектів, що сприяють утвердженню ґендерної рівності, профілактиці та реагуванню на випадки насильства.

На сьогодні одним із пріоритетних напрямків роботи Департаменту є питання запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. На державному рівні з ініціативи Мінсоцполітики України за підтримки міжнародних організацій затверджено низку програмних документів, імплементація яких передбачена на регіональному та місцевому рівнях, зокрема: Національний план дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року, Національний план дій з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок до восьмої періодичної доповіді України про виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок на період до 2021 року, Державна соціальна програма забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року та низку інших.

Зображення

У зв’язку з тим, що на території області міжнародні та громадські організації проводять низку заходів та реалізують велику кількість проектів, що сприяють утвердженню ґендерної рівності, профілактиці та реагуванню на випадки насильства, було й вирішено організувати 01 лютого 2019 року у місті Сєвєродонецьку на базі майданчика GreenLab зустрічі із партнерськими громадськими і міжнародними організаціями, а також державними структурами, які працюють у вказаних напрямках. 

Зображення

Під час зустрічі обговорювалась діяльность представників державного та недержавного секторів щодо імплементації в Луганській області вищезазначених національних планів, а також перспективні напрямки співпраці у 2019 році.

Ольга Лішик нагадала, що минулий рік відзначився динамічними змінами в нормативно-правовій базі з питань ґендерної політики та запобігання і протидії насильству. Поточний рік розпочався набранням чинності закону щодо криміналізації домашнього насильства. Усі ці перетворення говорять про актуальність тематики як для органів державної влади, так і для громадських і міжнародних організацій.

«На національному рівні затверджено три важливих документи – Національний план дій з реалізації Резолюції 1325 «Жінки, мир, безпека», Національний план дій з виконання Конвенції ООН про ліквідацію дискримінації щодо жінок, Державна програма забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Важливо, що всі ці документи розроблені Міністерством соціальної політики України спільно з міжнародними і громадськими організаціями, враховуючи міжнародний досвід.

Органи державної влади Луганської області працюють відповідно до завдань і заходів зазначених документів. Разом із тим, на Луганщині діють низка неурядових організацій, робота яких також пов’язана із наданням допомоги постраждалим від насильства, забезпечення ґендерної рівності, запобігання дискримінації.

Ми розуміємо, що для міжнародних і громадських організацій надання звітів органам державної влади жодним чином не передбачено. Крім того, як і в державному секторі, є певні бюрократичні процедури та труднощі в погодженні. Ми хочемо, щоб той величезний обсяг роботи, яка проводиться на Луганщині неурядовими організаціями, була коректно відображена. Тому, прийняли рішення провести неформальну діалогову зустріч, де кожен зможе поділитися підсумками проведеної роботи, яка так чи інше дотична до реалізації вказаних національних планів та Державної програми, а також розповісти про пріоритети на поточний рік. Дякуємо ПРООН за підтримку заходу та надання майданчика для дискусії» — зазначила заступниця голови Луганської ОДА.

Як звісно, координатором на регіональному рівні напрямків ґендерної політики, запобігання і протидії насильству є Департамент соціального захисту населення ОДА. Саме Департамент узагальнює інформацію щодо виконання основних національних документів у цих сферах в Луганській області. 

У своєї доповіді, директорка департаменту, Елеонора Поліщук, зазначила: «Напередодні ви мали змогу більш детально ознайомитися із Національним планом 1325, Національним планом щодо ліквідації дискримінації по відношенню до жінок, Державною програмою із ґендерної політики. Наразі ми пропонуємо усім бажаючим поділитися підсумками роботи в зазначених напрямках та планами на поточний рік. Якщо не має заперечень, уся інформація буде фіксуватися в протоколі для подальшого включення в підсумковий звіт від Луганської області.»

Далі вона представила презентацію о роботі департамента та взаємодії з міжнародними організаціями:

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Потім було запропановано побудувати роботу максимально неформально та до діалогу доєдналися спікери   з Програми розвитку ООН — Роман Хащенков та Ганна Борова, які надали інформацію по свіжим дослідженням (можжна ознайомитись тут: http://ndo.lg.ua/articles/40-shchodo-systemy-robot...) та представили, що було зроблено в Луганській області з аминулий рік та що ще може бути зроблено разом. 

Зображення

Представниця спостерігача Спеціальної моніторингової місії в Україні ОБСЄ Вірджиніє ТІОЛЄ коротко також представила плани на цей рік.

До виступів доєдналися: представники польового координатора організації «Лікарі світу», координатор БО «Позитивні Жінки» (Ганна СКРИПНИК), благодійної організації «Луганське обласне товариство «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» (Євген ТОПЧАЄВУ).

Зображення

На заході присутні представники державних організацій та структур, які також працюють по виконанню національних планів і програм представили свою інформацію:.

інспектор відділу дільничних офіцерів поліції Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Луганській області (Олександр ЯКУЩЕНКО), заступник директора – начальник управління економічного і соціального розвитку Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації (Ольга СЕВОСТЬЯНОВА).

Зображення

Всі інші присутні підтримали дискусію короткими висловами, нагадали про проблему надання притулкім жертвам.

Зображення

Наприкінці всіх, хто має відповідну інформацію, якою не встиг поділитися,  попросили надіслати її Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації до 5 лютого. 

Зображення

Більш детально про роботу в цьому напрямку можна дізнатись у завідувача сектору сімейної політики Департаменту Яна Силкіна, e-mail:17091988@i.ua.


Читайте наші новини на телеграм каналі

20:47
919
Немає коментарів. Ваш буде першим!