"Гідність та право" в селі Денежникове

"Гідність та право" в селі Денежникове

Так назвала свою Історію успіху громада «ГО ТСЖ «Акація» с.Денежникове, Новоайдарського району, Луганської області. Справа в тому, що в селі Денежникове позашкільна освіта відсутня. Більша частина дітей села ютилась на задвірках не знаючи чим зайнятись. Директор будинку культури, захоплюючись бісероплетінням та вишивкою з бісера почала, залучати в гурток дітлахів. Але, так як діти були з багатодітніх та малозабезпечених сімей, вони не мали можливості купити бісер, який коштує чималі кошти.

Батьки цих дітей не мали можливості приділяти багато часу своїм дітям, бо змушені заробляти гроші щоб їх прогодувати займаючись повсякденною домашньою роботою в дворі, на огороді та в домі. Спілкування між дітьми та батьками зводилось до мінімуму, в кращому випадку для вивчення уроків. Директорка будинку культури почала за власні кошти закуповувати бісер та схеми для зайняття дітей. Таким чином сільський будинок культури став осередком для організації змістовного дозвілля, отримання знань за навичками та інтересами.

Зображення

Побачивши оголошення про КОНКУРС міні ініціатив в рамках Проекту «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України» за фінансової підтримки уряду Швеції і Швейцарської Конфедерації!, громада вирішила прийняти участь в ньому.

Новоайдарська районно громадська організація «Товариство сільських жінок «Акація» спільно з ініціативною групою написали грантову заявку, яка була підтримана.

Насамперед вирішили згуртувати населення с.Денежникове шляхом проведення шоу «Міс Денежникове» залучивши кошти Уряду Швеції та Швейцарської Конфедерації (для закупки апаратури для проведення шоу, стрічок та діадеми для учасниць, прикрашання глядацької зали та проведення брейк кави). Відгукнулись й на проведення такого заходу й суб’єкти підприємницької діяльності, які купили подарунки дівчаткам, що приймали участь в шоу. Населення безпосередньо приймало участь в заході як глядачі, які підтримували своїх улюбленець; були представниками журі, яке оцінювало дійство на сцені та безпосередньо брало участь в оформленні глядацької зали та музичних заставках під час перерв між конкурсами. Метою даного заходу була соціальна єдність підлітків та дорослих для проведення шоу, яке характеризувало вміння та навики дівчат – підлітків тим самим організовуючи дозвілля для всіх категорій населення.

Зображення

Крім того, в рамках проекту за кошти Уряду Швеції та Швейцарської Конфедерації було закуплено бісер, нитки для вишивання, канва. Тридцять п’ять дітей з п’ятдесяти семи, які проживають на території села Денежникове вишивають бісером. Своїм захопленням вони надихнули й своїх батьків займатися цією справою. Діти відволіклись від вулиці. А батьки та бабусі під час таких посиденьок мають можливість спілкувались між собою, співати пісні, та передавати свої знання молодому поколінню

Реалізація даної ініціативи надихнула батьків на участь в обласному конкурсі місцевого розвитку в Луганській області, яка надіємось буде підтримана, так як громада згуртувалась у вирішенні спільних проблем і має можливість їх спів фінансувати для розвитку своїх дітей.

Зображення

Паралельно з реалізацією даної ініціативи НРГО «ТСЖ «Акація» реалізувала ще один мікропроект підтриманий Українським жіночим фондом по створенню оздоровчого центру «Акація», який буде займатися соціально-психологічною реабілітацією жінок-ВПО, мам з дітьми та мам, які мають дітей з інвалідністю.

Центр не лише надаватиме послуги з реабілітації, а й стане соціальним хабом у селі — місцем, де збираються люди, обговорюють потреби села та що можна зробити який був профінансований грантом в рамках спільної програми ПРООН- UN Women Ukraine «Відновлення управління та примирення на територіях, постраждалих від кризи в Україні» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Зображення

Ініціатив в с.Денежникове дуже багато, тож будемо брати участь у всіляких конкурсах з метою розвитку громади. Колектив та його робота відмечена у іміджевому роліку «Новоайдарщина. Привітна, різноманітна. Луганщина. МОЯ».

 Автори тексту: актив «ГО ТСЖ «Акація» с.Денежникове, Новоайдарського району, Луганської області.



Історія підготовлена її авторами, а міні ініціатива реалізована за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН), Проекту «Відновлення і примирення в охоплених конфліктом громадах України», який реалізується за підтримки Уряду Швеції і Швейцарської конфедерації. Погляди, думки, висновки та інша інформація, що представлені в цій публікації, не обов'язково відображають точку зору ПРООН, за винятком випадків, коли безпосередньо вказано, що ПРООН є автором тексту.


Зображення


Читайте наші новини на телеграм каналі

11:45
808
Немає коментарів. Ваш буде першим!