Права людини, як найбільша людська цінність. Важливий крок до соціальної єдності.

Права людини, як найбільша людська цінність. Важливий крок до соціальної єдності.

Тренінг «Права людини, як найбільша людська цінність. Важливий крок до соціальної єдності» пройшов онлайн в форматі Zoom-конференції в період з 11 по 13 серпня 2020 року.

Таким чином, 26 представників закладів освіти, органів державної влади, та зокрема соціальних установ, громадські діячі, інклюзивні громадські радники Луганської області та лідери молодіжних рухів Луганської та Донецької областей, були поінформовані про загальну концепцію прав людини, цінності, які лежать в їхній основі, шляхи подолання дискримінації. Ознайомились з Підходом, заснованим на дотриманні прав людини (ППЛ) і тепер краще знають можливості його запровадження для розвитку своїх громад. Також учасники отримали необхідні знання для роботи он-лайн і напрацювали ідеї для розробки власних ініціатив задля популяризації або захисту прав людини

Зображення

Тренерки Ради Європи з прав людини, ГО “ Центр Євроініціатив” отримали від учасників тренінгу дуже гарні фідбекі.

Зображення

Перший день розпочала Ганна Борова, спеціалістка з питань соціальної єдності Програми ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP) та презентувала діяльність та пріоритети Програми, а також додаткові можливості, що мають учасники тренінгу за результатами його проходження.

Після цього тренерки вели та програма першого дня була присвячена загальному розумінню прав людини, філософії та покоління прав людини, їх характеристикам, дуалістичності, вертикалі прав людини, а також національному та міжнародному законодавству.

Також окрема частина тренінгу була присвячена цінностям, що лежать в основі прав людини. Говорили про свободу, людську гідність, рівність, право на участь та недискримінацію.

Для домашнього самостійного опрацювання учасники отримали завдання ознайомитись з результатами дослідження "Що українці знають і думають про права людини"

Зображення

Другий день та його програма були присвячені темі дискримінації, її причинам та наслідкам, обговорили ознаки дискримінації, пряму та непряму дискримінацію, а також національне законодавство, що забезпечує недискримінацію, а саме ЗУ “Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні” в 2014 році.

Також окрема сесія була присвячена праву на участь, обговорили з учасниками визначення задля спільного розуміння що це таке. Також говорили про підхід Ради Європи щодо участі молоді в якому базовими складовими є право, засоби, простір, можливості та підтримка.

Для самостійного опрацювання учасникам було запропоновано передивитись фільм “Зелена книга”, де зачепляється дискримінація за ознакою раси та порушуються право на свободу, рівність.

День третій та його програма були присвячені підходу заснованому на дотриманні прав людини. Підхід, що було розроблено ООН та наразі його дотримуються та керуються при реалізації своєї діяльності всі структури та підрозділи ООН, а також інші міжнародні організації. Розібрали з учасниками його мету, та як учасники можуть застосовувати його під час аналізу та реалізації своїх проєктів та діяльності організацій в яких вони працюють.

Також обговорювали з учасниками як принципи Підходу, заснованного на дотриманні прав людини можуть бути відображені в їх діяльності, або якщо не відображені наразі, як можуть бути дотриманими.

Для учасників було презентовано Рамка ООН для негайного соціально- економічного реагування на COVID-19 (SERF) та Контрольний список швидкого реагування на COVID-19, підходу, заснованого на правах людини.

Домашнім завданням учасники отримали завдання доопрацювати табличку — як принципи Підходу, заснованого на дотриманні прав людини можуть бути відображені в їх діяльності, або якщо не відображені наразі, як можуть бути дотриманими.

Четвертий день було присвячено напрацюванню власних ідей, ініціатив, міні проєктів, що стосуються популяризації прав людини в своїх громадах або захисти прав людини в своїх громадах. З початку учасники напрацювали ідеї, потім в групах заповнювали форму ініціативи проєкту. За основу було взято наступні питання:

  • Що це за ініціатива?
  • На вирішення якої проблеми направлена?
  • Права яких людей незахищені? Чому? Які це права?
  • Що потрібно для вирішення проблеми?
  • Як принципи ППЛ забезпечені у вашій ініціативі (участь, недискримінація, прозорість, підзвітність)

Після групової роботи, групи презентували результати роботи, а тренерки надавали рекомендації, що необхідно покращити або змінити в “заявці”.

Після цього були підведені підсумки тренінгу, а також встановлено дед-лайн на подання власних міні ініціатив на розгляд Програми ООН з відновлення та розбудови миру до 1 вересня. Також було трохи модифіковано форму заявки ініціативи для зручності учасників.

Додатковими плюсами тренінгу було те, що тренерки застосовували різні інструменти для дистанційної роботи, такі як Google диск, padlet, mentimenr, Goodle slides, Jambord та різні можливості в Zoom. Практично всі ці інструменти були новими для учасників.

Загалом учасники високо оцінили рівень проведення тренінгу. 

Зображення

Таким чином, за всі чотири дня роботи мета заходу була досягнута, бо під час всіх завдань за мету ставили сприяння формуванню негативного ставлення до будь-яких проявів дискримінації в суспільстві через популяризацію цінностей прав людини. Сприяти формуванню культури прав людини через розуміння цінностей прав людини. Сформувати знання та навички застосування Підходу, заснованого на дотриманні прав людини для людського розвитку, зокрема на місцевому рівні. Надати необхідні знання для роботи он-лайн.

Зображення

Тренінг «Права людини, як найбільша людська цінність. Важливий крок до соціальної єдності» проведено в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії 

Зображення


Читайте наші новини на телеграм каналі

15:05
874
Немає коментарів. Ваш буде першим!