Колаборації Лабораторії толерантності та Лабораторії амбасадорів миру

Для громад Донецької області: ТорецькаКостянтянтинівкиБілозірськогоБахмута, Краматорська та їх активної учнівської молоді, в основному учнів 7-11 класів та молодих вчителів закладів загальної середньої освіти, відбулись заходи в форматі «лабораторія». 

Заходи проводилися членами громадської організації «Амбасадори миру» та називались «ЛАБОРАТОРІЯ Амбасадорів миру «Трансформації конфліктів» (далі по тексту скорочено - «Лабораторія Амбасадорів миру» у новітньому форматі з використанням мобільного вуличного обладнання від Програми ООН із відновлення та розбудови миру, що дозволило провести захід не тільки в цікавому, але й вуличному форматі.

До організації та проведення вуличних Лабораторій Амбасадорів миру долучилися також члени ГО «Лабораторія розвитку Луганщини» (далі по текст скорочено - «ГО D-Lab») задля надання розуміння та досвіду використання такого обладнання.

Слід нагадати, що представниці та представники D-Lab завдяки Програмі ООН із відновлення та розбудови миру ще на початку 2020 року розробили власну лабораторію та назвали її «Лабораторія толерантності». Ці лабораторії проводилася в різних форматах ще з травня поточного року, про що ми писала на своїй сторінці http://ndo.lg.ua/places/news/484

Разом з тим, представниці D-Lab - Яна Литовка та Майа Берідзе, саме на етапі складання програми Лабораторії Амбасадорів миру поділилися власним досвідом проведення заходів новітнього вуличного формату на прикладі своєї лабораторії - «Лабораторія толерантності». Та вже як досвідчені молодіжні тренерки, ознайомили й амбасадорську спільноту з деякими онлайн-інструментами, що використовували в своєї роботі та з інструментами збору зворотного зв’язку та методами збору громадської думки щодо молодіжних діалогових просторів задля їх створення та розвитку з урахуванням інтересів та побажань саме молодих люде, як учасників лабораторій. Таким чином, відбулася колаборація Лабораторій толерантності та Амбасадорів миру задля досягнення спільної мети.

А мета - це розбудова миру шляхом інформування молоді Донецької та Луганської області щодо трансформації конфліктів, ненасильницького спілкування, побудови діалогів, інструментів та методик миротворчої діяльності, пов’язаних з трансформацією конфліктів, освітою в галузі прав людини, міжкультурного діалогу. Популяризація досягнень напряму роботи Програми ООН із відновлення та розбудови миру щодо соціальної єдності та роботи з молоддю.

Учасниками лабораторій цього разу стали по 15 осіб з числа представників активної учнівської молоді, в основному учні 7-10 класів та молоді вчителі закладів загальної середньої освіти, які відбулися в період з 26 по 30 жовтня 2020 в громадах Донецької області: Торецька, Костянтинівки, Бєлозерського, Краматорська та Бахмута.

Результати колаборації Лабораторії толерантності та Лабораторії амбасадорів миру:

10 активних представників ГО «Амбасадори миру», які стали тренерами новітнього формату роботи та:

  • ознайомилися та перейняли досвід Лабораторії, як новітнього формату заходів, інноваційного підходу в роботі з молоддю;
  • освоїли практичні навички використання мобільного інтерактивного обладнання для вуличних івентів;
  • ознайомились з інструментарієм збору зворотного зв’язку та іншими онлайн-інструментами, корисними в роботі та при зборі громадської думки.

А 75 представників активної учнівської молоді та молодих освітян шкіл Донеччини таким чином:

  • отримали певні знання з питань соціальної єдності, ненасильницького спілкування, побудови діалогів, інструментів та методології миротворців, пов’язаних з трансформацією конфліктів;
  • усвідомили роль та важливість толерантності у побудові миру;
  • усвідомили власну значущість у розбудові миру, толерантного та інклюзивного суспільства та досягненні цілей тисячоліття в цілому;
  • отримали навички ненасильницького спілкування через практичні вправи;
  • усвідомили значення конфлікту як важливої та невід’ємної частини життя особистості;
  • сформували бачення шляхів запобігання насильства та дискримінації;
  • на прикладах отримали розуміння рівності прав чоловіків/хлопців та жінок/дівчат;
  • дізналися про досвід роботи Мережі Амбасадори Миру;
  • познайомилися з діяльністю ООН та Глобальними цілями сталого розвитку, пізнали поняття «стереотип», «гендер» тощо;
  • пройшли анкетування щодо стану та ефективності молодіжних просторів, у ході якого надали своє бачення комфортного молодіжного простору, де можна було б зібратися та поспілкуватися зі своїми однодумцями, обговорити власні ідеї, амбіції та ініціативи;
  • в кінці заходу власними руками створили фігурку-брелок з поліморфусу на згадку.

    Просвітницька кампанія «ЛАБОРАТОРІЯ Амбасадорів миру «Трансформації конфліктів» організована в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за організаційної підтримки ГО «Лабораторія розвитку Луганщини» та ГО «Амбасадори миру» в рамках співпраці із Програмою ООН із відновлення та розбудови миру.

    Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

    Програму підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

15:50 Ганна Борова
Немає коментарів. Ваш буде першим!