Громадськість обговорювала кроки запровадження Стратегії впровадження гендерної рівності у сферу освіти до 2030 року в Україні

Громадськість обговорювала кроки запровадження Стратегії впровадження гендерної рівності у сферу освіти до 2030 року в Україні
Громадська експертна Рада з гендерних питань при МФО «Рівні можливості» зібралася 29.01.2021 в Зумі на спеціальну Консультативну зустріч представниць та представників гендерних центрів ЗВО і дослідницької спільноти.

Під час зустрічі розглядали питання:

  1. Участь освітянської та наукової спільнот у підготовці «Стратегії впровадження гендерної рівності у сферу освіти».
  2. Гендерний компонент в освітньому процесі ЗВО.
  3. Антидискримінаційна експертиза освітнього контенту.
  4. Досвід та основні напрями співпраці гендерних центрів у ЗВО.

Слід нагадати, що не так давно, в межах «Партнерства Біарриц» Україна визначила для себе 5 рівноцінних напрямків роботи, перший з яких — зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків. Україна підписала документ 11 вересня 2020 року, По це та інші плани Держави зазначала дружина Зеленського. «Згідно з останнім звітом Світового економічного форуму, за індексом гендерної нерівності Україна посідає 59-те місце серед 153 країн світу, охоплених цим дослідженням. Така позиція свідчить про значну нерівність, яка є у нашій країні і яку важливо виправляти вже сьогодні. Саме тому я ініціювала приєднання України до «Партнерства Біарриц». Бо вірю – у жінок і чоловіків мають бути рівні права та можливості. А стереотипи й бар’єри, які існують у нашому суспільстві, мають бути зруйновані», — наголосила перша леді.

Про це писало детально агентство «УКРІНФОРМ».

Зображення

У зв’язку з цим, в Україні у 2021 році планується розробити та затвердити Стратегію впровадження гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року та вже є відповідний план дій, затверджений КМУ від повідним розпорядженням «Про затвердження плану заходів з реалізації зобов’язань Уряду України, взятих в рамках міжнародної ініціативи “Партнерство Біарріц” з утвердження гендерної рівності».

На зустрічі, її учасники нагадали про те, що:

  • ще з 2015 року в Україні почали за допомогою проєктів ПРООН працювати гендерні центри при ВУЗах. До речі, такий центр існував в м. Луганську при Нацуніверситеті ім. Т.Г. Шевченко, а його працівниця Людмила Харченко не так давно призначена на посаду радника з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків голови Луганської ОДА. А ось при МОН радника з цих питань ще немає. Але висловили надію, що питання гендерної політики зараз будуть активно просуватися на рівні державних установ, бо в Офісі віцепрем’єр-міністра з європейської та євроатлантичної інтеграції ними опікується Ольга Стефанішина;
  • в 2018 році практично така Старатегія вже була розроблена та передана урядовим установам, але процес не пішов далі та у теперішній час є надія на поновлення роботи в цьому напрямку;
  • в кожній області України є експерти з гендерної тематики, які допомагають розробляти і впроваджувати гендерні політики як у власних закладах, так і можуть з цих питань консультувати органи влади та інші установи різного рівня. – досвід експертної гендерної спільноти, яка набрала потужності завдяки різним міжнародним проєктам з гендерних питань з 2015 року та сьогодні продовжує підвищувати власні компетенції, може стати у нагоді різним новітнім навчанням та просвітницьких компаній для майбутніх поколінь.

Зображення

Слід також зазначити, що питання гендерної рівності та антидискримінації входять до порядку денного і обласних державних установ. Так при Луганській облдержадміністрації створена та працює другий рік Обласна коориднаційна рада з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми. Члени ради об’єднують свої зусилля та разом працюють над планами заходів і масштабної компанії «16 днів проти насильства»і над впровадженням планів дій плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».

Подивиться, наприклад, як проходила компанія «16 дні проти насильства» в 2020 році на Луганщині посиланням: http://ndo.lg.ua/news/620-hromadskist-prodovzhuye-dopomahaty-pidvyshchuvaty-yakist-roboty-sotsialnoyi-sfery-luhanshchyny.html).

Програма ООН із відновлення та розбудови миру підтримує запровадження гендерних аспектів наскрізь в своєї діяльності. Зокрема при підтримки Програми в Луганській та Донецькій областях, гендерні питання масштабно висвітлюються в просвітницьких компаніях – в «Лабораторія толерантності» та при здійсненні різноманітних заходів мережею Амбасадорів миру. 90% цієї мережі активні педагоги та педагогині ВНЗів та шкіл Донеччини та Луганщини.

Зображення

.В результаті цієї Консультативної зустрічі було:

  • актуалізовано контакти та зв'язки дослідницької спільноти із закладів вищої освіти, експертів з гендерних питань, які обізнані та займаються просуванням гендерної культури в освіті;
  • обговорено спільні заходи у зв‘язку з планами МОН щодо розроблення та затвердження Стратегії впровадження гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року;
  • обговорено можливі дії щодо плану заходів з реалізації Стратегії впровадження гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року та запровадження антидискримінаційної експертизи освітнього контенту.

Зображення

Слід зазначити, що на зустрічі також було помітно, що її 63 учасникам та учасницям є чим поділитися та про що розповісти, досвід багатий та є цікаві напрацювання та розробки у кожного. На зустрічі явно було мало часу, бо не було часу на висловлювання тому, є нагода зорганізувати Конференцію з гендерних питань та створити постійну платформу для спілкування експертного середовища та розробки плану спільних дій.

Ганна Борова, 

членкиня Обласної координаційної рада з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми Луганської ОДА, спеціалістка з питань соціальної єдності Програми ООН із відновлення та розбудови миру, локальна координаторка в офісі ПРООН м. Сєвєродонецька з протидії сексуальним домаганням, сексуальної експлуатації та насильства.


Читайте наші новини на телеграм каналі

11:20
346
Немає коментарів. Ваш буде першим!