Доступно і результативно – іпотерапевтична верхова їзда у Сєвєродонецьку

Доступно і результативно – іпотерапевтична верхова їзда у Сєвєродонецьку
Кілька місяців в рамках реалізації проекту «Поширення принципів соціальної єдності і рівності» підопічні родини соціально вразливих категорій ГО «Мама Діє» відвідували Кінно-спортивний клуб «Віртуоз» у селищі Метьолкіне. Під час екскурсій батьки і діти мали змогу отримати психо-емоційне розвантаження, поспілкуватися, поділитися враженнями, погодувати тварин, покататися верхи.

Зображення

Іпотерапевтична верхова їзда надає унікальний руховий та емоційний досвід. Метод лікування за допомогою коня – «живого тренажера» є визнаним у всьому світі, а в Україні він офіційно внесений до клінічних протоколів реабілітації МОЗ.

Зображення

Для роботи з дітьми соціально вразливих родин об’єктами терапевтичного впливу були спеціально обрані найбільш досвідчені, спокійні, людиноорієнтовані мешканці клубу з лагідною вдачею.

Зображення

Віртуоз – корінний луганчанин, вісімнадцятирічний кінь породи Українська верхова. На честь його досягнень і названо Кінно-спортивний клуб у Метьолкіне. Це не просто «обличчя» Клубу — величезний велюровий красень кольору чорного шоколаду з білою «зірочкою» на голові. Це ліпший друг кожного працівника або відвідувача кінного господарства.

Зображення

Унікальний, або простіше для друзів «Уня» — двадцятирічний щирий чарівник з глибокими вологими очима. Мужній кінь породи Орловський рисак з могутнім тілом і сильними ногами. Кажуть, коли Уня був маленьким, у нього були невеличкі сірі плямки. Але з часом окрас перетворився на білий, кристально чистий, як промінь сонця. 

Зображення

З чого починається іпотерапія? Звичайно з дитячої посмішки! Це для дорослих кінь то велика, сильна, швидка тварина міцної статури, а для дітей це м’якенький, теплий коник, якого хочеться торкнутися, гладити, пестити і годувати. І певна річ кататися – подолати свій страх, отримати незабутній досвід. За один крок кінь робить більше ста коливальних рухів, змушуючи працювати всі м’язи вершника. Завдяки рівномірному навантаженню на весь корпус, зміцнюється мускулатура, розслабляються спастичні м’язи, покращується координація рухів, розвивається вестибулярний апарат.

Зображення

До того ж температура тіла коня на кілька градусів вища, ніж у людини, і за рахунок теплового масажу нормалізується кровообіг у організмі. А рухові імпульси, які кінь передає вершнику, дуже схожі на ті, що ми відчуваємо при ходьбі. Це дозволяє дітям, які користуються колісним кріслом, відчути як це – ходити.

Зображення

Варто відзначити, що їзда верхи – самий гендерно незалежний спорт, для якого не існує слова «пізно». У Німеччині 85 % дорослого населення вміють кататися верхи. Верхова їзда також дуже популярна серед знаменитостей різного віку: від дітей Стива Джобса і Білла Гейтса до 91-річній Королеви Єлізавети ІІ.

Зображення

Позитивний досвід проекту «Поширення принципів соціальної єдності і рівності через організацію інклюзивних культурно-освітніх заходів» показав, що заняття іпотерапевтичною їздою верхи, як додатковий ресурс для сімей, які виховують дітей з інвалідністю, доступні та ефективні для будь-якої дитини незалежно від нозологічних форм порушень. Дякуємо за чудові світлини партнеру проекта — талановитому фотографу Сашко Сімоненко.

Зображення

Ця публікація підготовлена у межах проєкту «Поширення принципів соціальної єдності і рівності через організацію інклюзивних культурно-освітніх заходів», який реалізується Громадською організацією «Мама Діє» за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.


Читайте наші новини на телеграм каналі

13:45
298
Немає коментарів. Ваш буде першим!