Локальна демократія або чому участь громадян вкрай важлива задля розвитку громад?

Локальна демократія або чому участь громадян вкрай важлива задля розвитку громад?
Світ змінюється і разом з ним змінюються підходи щодо участі людей у житті свого міста, села чи територіальної громади. Відбувається розподіл відповідальності та залучення мешканців, мешканок на процес прийняття рішень. І це особливо помітно на локальному рівні.

Світ змінюється і разом з ним змінюються підходи щодо участі людей у житті свого міста, села чи територіальної громади. Відбувається розподіл відповідальності та залучення мешканців, мешканок на процес прийняття рішень. І це особливо помітно на локальному рівні. Відповідні зрушення розпочалися як завдяки тому, що Україна ратифікувала основні міжнародні нормативні документи щодо участі громадян в житті держави, регулювання питань місцевого самоврядування, надання захисту громадянських та політичних прав, так і завдяки реформі децентралізації – що посилює залучення людей, врахування їхніх потреб та ідей в процесі здійснення органами місцевої влади своєї діяльності.

Які можливості та перспективи виникають в громаді від залучення людей до управління?
Залучення дозволяє протестувати управлінські рішення, збільшує рівень довіри до влади та сприяє уникненню помилок. Воно зменшує соціальну напругу, посилює громадське життя та соціальну активність. Звужує поле для корупції та зловживань владою. Рішення, які впроваджуються, стають обґрунтованими, а дії – збалансованими. Руйнуються застарілі стереотипи управлінської діяльності, відбувається розподіл відповідальності та формується відчуття співпричетності до того, що відбувається в житті територіальної громади.
Зокрема, Конституцією України передбачено, що «народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування»; а «місцеве самоврядування є правом територіальної громади … самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України». Враховуючи основний закон України, саме територіальна громада має вирішувати питання місцевого значення, як опосередковано, через представників, так і безпосередньо через механізми участі. Що мається на увазі?
Опосередкована участь у вирішенні проблем.
Згадайте крайні місцеві вибори, коли ви, як мешканка або мешканець обирали голову територіальної громади, в якій проживаєте, а також – склад депутатського корпусу. Це був процес делегування своїх повноважень як громадян, і в підсумку, протягом найближчих 4 років саме ці люди мають представляти ваші інтереси. Якщо кандидат або кандидатка у депутати, за кого ви голосували не пройшла до складу ради, це не означає, що ви позбавлені свого представника. Вам необхідно ознайомитись із переліком обранців та визначитись для себе, до кого з депутатів ради будете звертатись, у випадку необхідності. По суті, ви можете взаємодіяти з усіма обранцями та приходити на їхні депутатські прийоми із питаннями, які на вашу думку, потребують нагального вирішення.
Механізми безпосередньої участі або інструменти локальної демократії.
В процесі проведення реформи децентралізації запроваджуються нові стандарти взаємодії влади з громадою та запроваджуються нові підходи у реалізації місцевого самоврядування, більш демократичні та відкриті. Інструменти локальної демократії або інструменти участі – саме так в узагальненому вигляді можна назвати той асортимент методів прямого впливу на діяльність влади та процес прийняття рішень. Чому інструменти? По-перше, кожен запропонований алгоритм вашої безпосередньої участі можна легко порівняти із інструментом — знаряддям або пристроєм, які безпосередньо стикаються з предметом праці з метою зміни чи контролю його форми, стану, властивостей тощо. Ви взаємодієте із владою задля впливу на те, чи інше рішення, у такий спосіб ви або здійснюєте або контроль, або моніторинг (оцінку) їхньої діяльності, та посилюєте рівень діалогу, що відбувається між громадськістю (громадою) та конкретними чиновниками чи представниками влади у вашому населеному пунктів. По-друге, кожен інструмент локальної демократії має свої технічні характеристики – вимоги до використання, інструкцію так би мовити, що також посилює сприйняття відповідних механізмів участі із приладдям. Чи будуть ці пристрої ефективними у ваших руках – залежить від кількох факторів. До цього ми повернемося у наступних публікаціях. А поки ми детальніше ознайомимося із їхнім асортиментом, аби кожен чи кожна людина могла відшукати саме той інструмент, який прийдеться вам до душі та буде максимально часто застосовуватись у повсякденному житті.
Асортимент або різноманіття
Звернення громадян
Електронна петиція
Доступ до засідань
Загальні збори
Консультативно-дорадчі органи
Контрольно-наглядові органи
Бюджет участі
Органи самоорганізації населення
Місцеві ініціативи
Громадські слухання
Проєкт впроваджується Мережа хабів України у рамках проекту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що реалізовується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.


Читайте наші новини на телеграм каналі

22:50
326
Немає коментарів. Ваш буде першим!