Громадськість та журналісти обговорили карантинні заходи у зв'язку з COVID-19 на Луганщині

Громадськість та журналісти обговорили карантинні заходи у зв'язку з COVID-19 на Луганщині
Громадські активісти та журналісти Луганщини обговорили карантинні заходи у зв'язку з COVID-19, що проводяться у Луганській області.

В ході заходу керівник Департаменту охорони здоров'я Луганської облдержадміністрації Юрій Стогнієв надав статистичну інформацію щодо захворювань коронавірусною інфекцією на Луганщині. Так, по області станом на 19 листопада 2020 року 5385 лабораторно підтверджених випадків, з них 475 працівників медичних закладів. З них 2922 хворих одужало, 133, на жаль, померло. Кількість хворих на пневмонію складає 826 осіб, з них 437 лікується в стаціонарі та 389 лікується амбулаторно.

Протягом періоду карантину рівень захворюваності по області змінюється, але за останній час зберігається на постійному рівні, та спостерігається зниження захворюваності. Наприклад, Луганська область була два тижні в “червоній” зоні карантину, зараз рівень карантину”помаранчевий”.

“Урядом прийнято рішення щодо карантину вихідного дня. Це один із заходів, який досі оспорюється. Хтось вважає його правильним, хтось неправильним. Я, як представник Департаменту охорони здоров'я, вважаю, що цей карантин вихідного дня дійсно необхідний для того, щоб ми могли розірвати ланцюжок захворюваності при скупченні людей в загально відвідуваних місцях”, — зазначив Юрій Стогнієв.

В ході онлайн-зустрічі обговорили карантинні заході, які виклики через коронавірусну інфекцію постали перед лікарями. “Робота лікарів ускладнюється в тому, що, як кажуть, не вистачає робочих рук. Ця проблема існує, з нею ми намагаємось боротися. Було дозволено долучати до виконання обов'язків з надання допомоги хворим на covid лікарів інших спеціальностей, аж до хірургічної спеціалізації. У даній ситуації наша область справляється з лікуванням. Про це свідчить статистика. Луганська та Кировоградська область стоїть на одному рівні, нижчий рівень захворюваності, ніж по всій Україні”, — додав керівник Департаменту охорони здоров'я.

Обговорили роботу медичних закладів під час карантину, наявність медичного обладнання для лікування хворих на коронавірусну інфекцію. “Ситуація завдяки державної субвенції вирішується. Зараз проводяться закупівлі невистачаючого медичного обладнання. Це кисневих концентраторів, або централізованого постачання кисню. До кінця року ми плануємо забезпечити на 60% киснем усього ліжкового фонду, виділеного під лікування ковідних хворих. Також ми отримуємо обладнання від благодійників. Сьогодні ми будемо видавати 50 концентраторів на районні лікарні. Взагалі, обладнання на даний час, можна сказати, вистачає”, — розповів чиновник.

Також Юрій Олексійович надав поради, куди звертатися при порушенні прав пацієнтів. “Я назвав лікарні, в яких надається спеціалізована медична допомога хворим на covid. Вони укладають договори з Національною службою здоров'я України, та фінансуються. Ці заклади повинні безоплатно лікувати хворих на covid. Якщо людям не надавалось лікування безоплатно, вони мають право звернутись до правоохоронних органів для з'ясування цих питань. Якщо є випадки, коли сімейний лікар відмовляється надавати консультативну допомогу за телефоном, ви вправі звернутись до керівника цієї лікарні зі скаргою, вправі звернутись до нас. Ми з кожним випадком розбираємось, надаємо відповіді і пояснення. Кожний випадок перевіряється”.

Детальніше про карантинні заходи у населених пунктах в Луганській області — у відео.

Захід проведено в межах проекту “СІТІ-ХАБ: платформа діалогу громади та влади”, що реалізується громадською організацією «Суспільна Служба Правової Допомоги» за підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру.Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО). Програму підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.


Читайте наші новини на телеграм каналі

14:05
192
Немає коментарів. Ваш буде першим!