Як громадські активісти на сході України долають виклики пандемії COVID-19

Як громадські активісти на сході України долають виклики пандемії COVID-19

Коронакриза змінила звичний режим роботи людей у всій країні, і громадський сектор не став винятком.

Керівница ГО «Точка доступу» Світланою Ткаченко розповіла UNDP Україна про те, як пандемія вплинула на громадську діяльність на сході України. 

Це вже не вперше

Пані Світлана розповідає, що коронакриза змусила оперативно адаптувати свою діяльність та переходити в онлайн-режим, проте це вже не вперше, коли доводиться так робити.

«Онлайн-інструменти стали нашою реальністю ще шість років тому, коли розпочався збройний конфлікт на сході України, а наше життя змінилося раз і назавжди», — пригадує пані Світлана.

Image for post
Image for post

«Ми розуміли, що зібрати на тренінг у Донецьку представників громад Донеччини та Луганщини вже не зможемо: між містами стояли блокпости та кожна поїздка наражала б людей на небезпеку. Тож навесні 2014 року ми вперше почали проводити все онлайн: зустрічі, наради, засідання конкурсних комісій і — наш перший вебінар».

Коли команда виїхала з Донецьку, деякий час вони мешкали в різних містах України. Припиняти свою роботу вони не збирались, а отже, довелось опановувати хмарні сервіси, роботу з відео, гугл-документами, основи цифрової безпеки тощо.

Онлайн-інструменти допомогли не лише залучитися підтримкою ще більшої аудиторії, а й упевнено долати нові виклики, пов’язані зі спалахом COVID-19. Завдяки цьому досвіду громадські активісти вправно впоралися зі стресом та психологічним навантаженням та активно продовжували свою роботу в умовах самоізоляції.

Людям важливо знати, що їхні права та свободи не порушуються

Під час карантину значно зросли ризики того, що діяльність органів місцевого самоврядування може стати менш прозорою та публічною, адже мешканці громад через карантинні обмеження не можуть фізично долучитись до загальних зборів, громадських слухань чи консультацій.

Завдяки підтримці ПРООН громадська організація пані Світлани відстежує всі доступні інструменти для максимального залучення громадян до прийняття рішень в громадах та працює над розробкою нових.

Image for post
Image for post

У 2019 році ГО «Точка доступу» за підтримки ПРООН у межах Програми розвитку ООН із відновлення та розбудови миру реалізувала два проєкти: «Демократія для людей» та «Через громадську участь до участі в управлінні громадою», а останній триває й зараз.

Проєкт «Демократія для людей», що впроваджувався за фінансової підтримки урядів Данії, Швейцарії та Швеції, мав на меті стимулювати активну участь громадян у місцевому самоврядуванні та створити відповідні для цього механізми. Командою проєкту було проведено аналіз інструментів місцевої демократії в цільових громадах та організовано інформаційно-просвітницьку кампанію, аби мешканці могли впливати на прийняття рішень у власній громаді.

Нині кризова ситуація пандемії лише збільшила попит на використання інструментів електронної участі громадян у прийнятті рішень.

Image for post

«Ми постійно отримуємо запити як від органів місцевого самоврядування, так і від мешканців щодо того, як саме має відбуватися врядування в громадах під час кризи, щоб не порушувалися права громадян. Зокрема, які інструменти залучення необхідно додати чи вдосконалити», — коментує пані Світлана.

«У цей надскладний час людям важливо знати, що їхні права та свободи не порушуються, а вони неодмінно зможуть узяти участь у вирішенні вагомих для їхніх громад питань».

Допомагати тим, хто цього потребує найбільше

Проєкт «Через громадську участь до участі в управлінні громадою», впровадження якого відбувається за фінансової підтримки Європейського Союзу, активно триває навіть в умовах карантину. Активісти прагнуть стимулювати участь громадян у місцевому самоврядуванні та залучати вразливі категорії громадян до прийняття рішень. Це все можливо завдяки плідній співпраці з місцевими активістами в цільових громадах.

Image for post
Image for post

«Карантин посунув наші плани й нам довелося змінити формат їхнього втілення. Втім, залучення до діяльності вразливих категорій громадян є вкрай важливим, адже людям необхідно знати, що про них дбають та підтримують. Ми мусимо допомагати тим, хто цього потребує найбільше», — зауважує пані Світлана.

Image for post

«Так, наприклад, в одній із громад ми працюємо над тим, аби внутрішньо переміщені особи могли брати безпосередню участь у прийнятті рішень на рівні громади. Вони фактично вже шість років є повноправними її мешканцями й ми не можемо залишити їхню думку поза увагою».

У той час, коли доступ до органів місцевого самоврядування є обмеженим, використання інструментів локальної демократії здатне забезпечити реальну участь усіх громадян у процесах прийняття актуальних та зважених рішень на місцях.

Відстань — не перешкода

Зараз команда організації вже звично працює над створенням своїх проєктів у цифровому просторі. Використання онлайн-технологій надало можливість зберегти активну діяльність у часи кризи, а відстані перестали бути для активістів приводом для зупинки чи сповільнення темпу діяльності.

«Будь-які нові виклики — це можливість для розвитку. Головне бути готовими це прийняти. Нині вдалий час, щоб опанувати нові технології та використовувати їх у діяльності як громадських організацій, так і в діяльності органів місцевого самоврядування чи бізнесу», — підсумовує Світлана Ткаченко.

Для довідки

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН із питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також Уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.

Фото: Віталій Шевелев/ ПРООН в Україні


Читайте наші новини на телеграм каналі

20:20
242
Немає коментарів. Ваш буде першим!