Засідали радники з питань соціальної єдності Донецької та Луганської областей, що працють при UN RPP

Засідали радники з питань соціальної єдності Донецької та Луганської областей, що працють при UN RPP

5 травня 2020 року відбулась зустріч членів Консультаційних груп (радників) з питань соціальної єдності Донецької та Луганської областей (далі по тексту скорочено – КРСЄ), що працює при Програмі ООН із відновлення та розбудови миру. Програма зустрічі цього разу була присвячена темі: «Робота членів КСС. Контекст SCORE і локальних програм розвитку».

На початку зустрічі з вітальним словом та коментарями щодо очікувань від співпраці з членами КРСЄ виступив Рустам Пулатов, програмний координатор напрямку «Громадська безпека і соціальне згуртування» UNRPP.

Далі слухали детальну презентацію індексу Ільдара Газізуліна, Дарина Солодкої, спеціалістів UNRPP щодо соціальної згуртованості в Луганській області за результатами дослідження SCORE та детальний аналіз щодо деяких груп бенефіціарів, з якими працює за напрямком «Громадська безпека і соціальне згуртування» UNRPP.

Потім обговорювали з членами КРСЄ процеси організації і проведення регулярних консультацій з питань соціальної згуртованості, пов’язані з підготовкою рекомендацій на основі об'єктивних фактичних даних для удосконалення місцевих політик і програм розвитку різного рівня.

Після обговорення підвели підсумки та в цілому вирішили, що члени КРСЄ  ще самостійно опрацюють рішення про власну залученість в процеси публічних консультацій, аналізу та підготовки рекомендацій до програмних документів різного рівня в контексті соціального згуртування через конкретні пропозиції і відповідним планом дій. Ці, продумані кожним речі, запланували що вже обговорять через тиждень.

Зображення

А поки 27 осіб, які були на заході цього разу визначились, що дійсно треба посилити власну роботу в напрямку більш інтенсивної залученості членів КСС в процеси публічних консультацій, аналізу та підготовки рекомендацій до програмних документів різного рівня в контексті соціального згуртування через конкретні пропозиції і відповідними планами дій, і в зв'язку з цим, взяли нижче перераховані рішення.

Визначились зі складом групи, що підготує методику використання результатів SCORE в аналізі та розробці місцевих політик (програм і стратегій) та представить цей інструмент на наступне засідання.

Визначилися зі складом групи, що працюватиме з вивченням ситуації з медіа та підготує рекомендації до програм профільного в роботі з медіа, ЗМІ та ОГС обласного департаменту Луганської обласної державної адміністрації.

Визначилися зі складом групи, яка працюватиме для розробки регіональної Програми «Турбота» профільного Департаменту соціального захисту населення Луганської обласної державної адміністрації так само підготує і представить свої напрацювання на наступних засіданнях ради.

Визначилися зі складом групи, яка працює в рамках експерименту ГІСМАОРК та:

— вивчить питання, пов'язані з розробкою нових програм МінТОТ та відповідних регіональних програм на місцях. На наступне засідання винесе відповідні пропозиції щодо направлення роботи на регіональному рівні з МінТОТ;

— може бути залучена в роботу над підготовкою методики оцінки потреб і можливостей об'єктів культури в зв'язку із запитом обласного департаменту культури Луганської обласної державної адміністрації про допомоги в розробці нової регіональної програми на наступні 2 роки.;

— а також, може бути корисною при аналізі політик влади на предмет адаптивності до COVID.

При обговореннях зробили висновки, що члени КРСЄ можуть бути залучені до роботи над програмними документами з органами влади двох областей в сферах: культури і освіти (в частині STEM – освіти також), туризму, соціальній сфері та при роботі з людьми з інвалідністю та може посилити роботу щодо створення мережі інклюзивних радників тощо.

Зображення

Слід зазначити що деякі з членів КРСЄ мають професійні навички аналізу будь-якої сфери на предмет предмет використання результатів SCORE в стратегічному підході і програмному в частині підвищення соціального згуртування через відповідні цілі, завдання та заходи. Й тим більше, що ця робота може бути поширена як на обласний, національний так й на рівень громад, процес в яких можна організувати через Робочі групи по безпеці – партнерські установи UN RPP, що успішно працюють в Донецькій та Луганській областях вже декілька років. А користь від публічних процесів допомоги при аналізі існуючих та розробці нових політик (програм та стратегій) вже не слід нікому доказувати, бо того вимагає сучасне демократичне суспільство та законодавство України. Але, створити таку роботу дієвою та корисною для всіх сторін, залучених у процес – ось це завдання, з яким може впоратися КРСЄ.

Захід проведено в рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Зображення

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.


Читайте наші новини на телеграм каналі

12:45
283
Немає коментарів. Ваш буде першим!