Hack for Locals: місцеві IT-експерти розробляють креативні рішення для проблем місцевих громад

Hack for Locals: місцеві IT-експерти розробляють креативні рішення для проблем місцевих громад

Хакатон для розвитку місцевих громад Hack for Locals, який відбувся 9-11 жовтня у Харкові, об’єднав понад півтори сотні учасників, які представляли ІТ-індустрію, бізнес, органи місцевого самоврядування та громадянське суспільство, а також українських та закордонних менторів.

Про повідомляється на офіційному сайті Представництва Програми розвитку ООН в Україні.

Разом вони провели «мозковий штурм» для пошуку оригінальних рішень, як можна залучити нові креативні інформаційно-комунікаційні технології для підтримки місцевої демократії і розв’язання актуальних соціальних проблем в Україні.
Захід було організовано Програмою ООН із відновлення та розбудови миру у співпраці з естонською агенцією Garage48 та за фінансової підтримки Європейського Союзу та урядів Данії, Швеції та Швейцарії.
Завданням учасників хакатону був пошук інклюзивних та сталих рішень для місцевих проблем, з якими стикаються українські міста, особливо місцеві громади в Донецькій та Луганській областях, та ширшого залучення громад до вирішення таких проблем завдяки інформаційним технологіям, а також подолання цифрового розриву й розширення можливостей для найбільш вразливих груп у користуванні перевагами сучасних технологій та електронного врядування.
Після двох днів інтенсивної роботи, дискусій, кодування, пітчингу та обговорення прототипів із менторами учасники запропонували 32 ідеї і сформували 15 команд, які продовжать працювати над їх удосконаленням.
Найкращими концепціями, орієнтованими на потреби місцевих громад, було визнано пропозиції трьох команд:
— Команда Orphan Education Club запропонувала рішення, спрямоване на підтримку дітей-сиріт. Пропонується створити телеграм-бот, який допоможе дітям проявити свою креативність: вони зможуть обрати одну із п’яти категорій – прикраси, одяг, декор для дому, іграшки, торби – та покроково, за допомогою фото та відеоінструкцій, створити унікальну річ, яку пізніше можна буде продати на онлайн платформі, власному сайті, а також на національних та міжнародних виставках. Ініціатива сприятиме кращій соціалізації та інтеграції дітей-сиріт у суспільство завдяки розвитку нових навичок, розширенню кола контактів та фінансовій підтримці.
Це рішення отримає підтримку від Програми ООН із відновлення та розбудови миру для розробки продукту та його запуску.
— Друге місце посіла команда SmartCom із прототипом мобільного застосунку “Smart City”, що має покращити взаємодію громадян та місцевої влади шляхом впровадження інструментів е-демократії. Завдяки застосунку мешканці цільових громад зможуть отримувати вчасну та повну інформацію про всі події в межах адміністративної одиниці, а також активніше долучатися до процесу прийняття рішень.
Цей прототип буде протестовано у низці громад на Донеччині, які постраждали внаслідок конфлікту – Слов’янську, Дружківці, Бахмуті та Торецьку. Ініціатива сприятиме підвищенню рівня довіри до місцевої влади, покращенню громадської безпеки та соціальної згуртованості в цих містах.
Команда SmartCom отримала додатковий приз від партнерів заходу – поїздку до Естонії на найбільший бізнес-фестиваль Балтійського регіону sTARTUp Day 2020.
— Третя команда-переможниця GrantoSphera запропонувала створити онлайн агрегатор можливостей для неурядових організацій та органів місцевого самоврядування, який збиратиме актуальну інформацію про відкриті гранти та конкурси, що спростить процес пошуку додаткових фінансових ресурсів для потреб громад. Цей ресурс також можна буде використовувати для організації грантових конкурсів та подальшого відбору пропозицій.
Для всіх учасників хакатону передбачена подальша менторська підтримка, можливість участі в онлайн преакселераторах та профільних навчальних програмах, а також співпраця з різними підприємствами та державними установами.
Програма ООН із відновлення та розбудови миру продовжуватиме роботу з командами-переможницями і планує організувати наступний подібний хакатон у 2020 році.
Партнерами хакатону виступили коворкінг Fabrika.space, в якому проходив цей захід, компанія SoftServe, ресурсний центр Гурт, мережа стартап інкубаторів Yep!, група компаній “Ареал”, ІТ-школа Beetroot Academy, платформа Київський діалог, Харківський національний університет радіоелектроніки (ХНУРЕ), проєкт Лун.Місто, компанія Genesis, громадська організація CISID, бізнес фестиваль sTARTUp Day, стартап та техноподія Latitude59, акселератор Startup Wise Guys та аналітичний центр CEDOS.


Для довідки
Програму ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP) реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Фото: Артем Гетьман / ПРООН в Україні


Читайте наші новини на телеграм каналі

19:25
197
Немає коментарів. Ваш буде першим!