На Донеччині активісти вчились вирішувати місцеві проблеми за допомоги діалогу та соціальної єдності

На Донеччині активісти вчились вирішувати місцеві проблеми за допомоги діалогу та соціальної єдності

10 — 14 березня в містах Бахмут, Торецьк, Дружківка та Маріуполь за ініціативи ГО «Центр розвитку місцевих громад» в рамках проекту «Діяльність центру підтримки діалогових практик та мережі громадських медіаторів як інструмент пошуку порозуміння, підвищення участі громадян та вирішення конфліктів в місцевих громадах Донбасу» за підтримки Програми ООН із відновлення та розбудови миру були проведені тренінги “Соціальна єдність громад як інструмент вирішення місцевих проблем”.

Тренерами заходів стали: адвокатка, бізнес-тренерка Тетяна Вейдер, юрист-медіатор Федір Шебаніц, психологиня, громадська діячка Лілія Дуднік, журналістка, громадська діячка Тетяна Вергун.

Участь у заходах прийняли представники НГО, громадські активісти, представники вразливих груп населення — ВПО, ветерани АТО, люди з інвалідністю, які отримали теоретичні заняття, навчились ефективно працювати в команді та виконуючи практичні завдання навчались як втілювати проекти, діяти і досягати результату разом, застосовуючи принципи соціальної єдності для вирішення проблем громади.

Зображення

Окрім теоретичного курсу тренінги включали в себе практичні поради, які покликані допомогти учасникам розпочати роботу над реалізацією отриманих знань.
Впродовж занять учасники опрацьовували такі теми, як:
— Мобілізація всіх членів громади: соціально уразливі групи, маргінальні верстви населення, внутрішньо переміщені особи;
— Розробка проекту: термінологія, структура, команда проекту, аналіз зацікавлених сторін, дерево проблем, оцінка ризиків, генерація ідей для проекту місцевої громади
— Розробка проекту, пропозиції та заявки (аплікаційні форми). Мобілізація та участь громади.
— Команда проекту. Як побудувати сильну команду?
— Визначення ідей громади для проекту (компоненти, види діяльності, очікувані результати, часові рамки).
— Від ідей до формування бюджету. Сесія «Виявлення ризиків. Оцінка і управління ризиками»
— Презентація (міні-лекція) з мозкового штурму з використанням інтелект-карт (візуалізація схем та алгоритмів)
— Майстер клас «Моделювання проектів»
— Презентація розроблених планів і організація спільних проектів.

Зображення

Деякі учасники відмітили, що заняття допомогли їм побачити та зрозуміти цілісну картину процесу від ідеї до реалізації і отримання результатів проекту. Таке бачення сприяє врахуванню всіх позитивних та негативних аспектів і дозволяє вчасно про них подбати, щоб отримати найкращі результати. Інші надихнулися на створення власних соціальних проектів, які раніше не могли собі дозволити втілити, бо не мали для цього достатньо знань і досвіду. Також всі учасники відмітили користь від отриманих навичок щодо правильної організації процесу – розподілу обов’язків між членами команди проектів, ретельною підготовкою, що включає дослідження потреб та ідей громади, оцінки можливостей та пошуку джерел фінансування, визначення пріоритетних напрямків та прорахунку очікуваних результатів, тощо.

Зображення

«Досягнення соціальної єдності в громадах Донеччини сприяє розбудові життєстійкості громад, постраждалих від конфлікту на сході країни та посиленню соціальної згуртованості у цих громадах. Запроваджені навчання стануть допоміжним інструментом реалізації стратегії розвитку у напрямку розбудови соціальної єдності, миру і стабільності» — впевнений керівник проекту Олександр Медведєв.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО). Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів. Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.


Читайте наші новини на телеграм каналі

11:05
201
Немає коментарів. Ваш буде першим!