Створення інклюзивних інноваційних просторів з урахуванням концепції універсального дизайну

Створення інклюзивних інноваційних просторів з урахуванням концепції універсального дизайну

Ви ще не заражені вірусом універсального дизайну? Представники двох громад Донецької області отримали певну порцію саме такого вірусу. І він не має нічого спільного із зимовими інфекціями. Навпроти, порції вірусу універсального дизайну учасникам тренінгів «Створення інклюзивних інноваційних просторів з урахуванням концепції універсального дизайну» вистачить для того щоб зацікавитися осучасненням оточуючого простору, здійснити зміни на краще.

20 та 21 листопада 2019 року відбулися тренинги для представників Новгородської та Соледарської ОТГ.Дуже символічно, що заходи відбувалися у гостинних умовах місцевих бібліотек – закладів, які чекають реконструкції та сучасних ремонтів, що організовані в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру. Учасниками зустрічей стали по 20 представників від кожної з означених громад. А саме: фахівці освіти, культури, соціального захисту населення, інклюзивно-ресурсних центрів, громадські діячі.

Зображення

Трененерки Корнєєва Оксана та Стягунова Ольга підготували інформаційні кейси для учасників: «Інклюзивна філософія» та «Універсальний дизайн». Метою кожного з модулів означених кейсів є обговорення кращих практик та потреб позитивних змін у громадах; проблемні питання та можливість реалізації громадських ініціатив за допомоги міжнародної спільноти щодо формування толерантного ставлення громадянського суспільства, у тому числі через створення «інклюзивних просторів» для дітей та молоді з використанням підходів «універсального дизайну».

Зображення

Слід зазначити, що рекомендації громадам у створенні інклюзивних просторів розробляли самі учасники тренінгів. Враховуючі умови своїх ОТГ, учасники не тільки обговорювали заготовки запропоновані тренерами, а й ділилися власним досвідом; давали дійсні поради до досягнення результативності та «капкани» цієї справи. Візуальне відображення всіх моментів гри дозволило скласти план впровадження інклюзії в громаді та обговорити які «капкани» і як впливають на досягнення результату.

Зображення

Формат тренінгу було обрано саме тому, що він дозволяє не тільки навчатися, а і висувати власні ідеї розвитку громади. Так, всім учасникам вдалося розробити макети майбутніх ресурсних центрів у різних закладах. Такі ідеї як «БібліоХаб», «Ресурсний центр для дошкільників «Капітошка», «Ресурсний куточок для дітей відвідувачів центру соціального захисту» та інші дозволили не тільки помріяти про майбутнє, а і найти шляхи його досягнення. Про універсальний дизайн, здебільшого, висловлювалася думка стосовно необхідності коштів, відповідальності за це питання керівників міста тощо. По закінченню тренінгу думка таких учасників змінилася, про що свідчать вислови типу — «виявляється і ми можемо щось зробити».

Зображення

Вислухавши ідеї учасники дійшли висновку, що кожен з них «заразився» вірусом універсального дизайну і є цілком підготовленим до створення проектної заявки із пропозиціями розвитку своєї громади. 

Зображення


Зображення

Тренінг «Створення інклюзивних інноваційних просторів з урахуванням концепції «універсального дизайну» в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та фінансової підтримки урядів Данії, Швеції та Швейцарії.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії. 


Читайте наші новини на телеграм каналі

23:10
459
Немає коментарів. Ваш буде першим!