Школа розвитку культури миру та толерантності на «лінії зіткнення»

Школа розвитку культури миру та толерантності на «лінії зіткнення»

Захід під назвою «Школа розвитку культури миру та толерантності на «лінії зіткнення» відбулась 22-26.07.2019 для випускників Школи Амбасадорів миру Програми ООН із відновлення та розбудови миру, нових претендентів у Амбасадори з громад-партнерів, розташованих поруч із «лінією зіткнення», а також для представників сфери освіти й просвітницької діяльності Донецької та Луганської областей.

Мета заходу -  представити досягнення роботи Амбасадорів миру І та ІІ хвиль навчань та їх історії успіхів; залучити до мережі Амбасадорів миру нових активних «провайдерів змін» із громад, розташованих поруч із «лінією зіткнення»; мотивувати Амбасадорів миру для популяризації культури миру та толерантності й проведенню активостей із цієї тематики в громадах, розташованих поруч із «лінією зіткнення» в межах плану дій на 2019 рік мережі Амбасадорів миру Донецької та Луганської областей; підписати відповідний Меморандум про співпрацю. Таким чином, посилити спроможність Амбасадорів миру у сфері ґендерної рівності, ненасильницької комунікації, проєктного менеджменту та фандрейзингу задля виховання «провайдерів змін» у процесах реформ та задля підвищення рівня соціальної згуртованості в громадах Донецької та Луганської областей.

Зображення

Спочатку вислухали презентації історії успіхів Амбасадорів миру Донецької та Луганської областей. Обмінялись досвідом та думками про те, що вийшло, а що ні.

Зображення

Далі розбиралися з розумінням джерел конфлікту, підходами до трансформації конфлікту та щодо ненасильницького спілкування. 

Зображення

Олег Овчаренко, тренер, фасилітатор, керівник громадської організації КІПЦ «Європейський клуб», вів тренерські сессії  з питань потреб та емоцій у конфлікті. З його допоміогою учасники намагались зрозуміти себе та іншого, виміряли, яи є в них опчуття емпатії.

Зображення

Дуже веселою оказалась вправа «Мова Жирафа і мова Шакала. 4 кроки та 4 стільці ненасильницького спілкування».

Наприкінці відбувався діалог та обмін сенсами для порозуміння. Учасники робили висновки, як можуть використовувати навики ненасильницького спілкування на практиці.

Зображення

Один цілий день Школи присвятили темі «Актуальність та базові поняття ґендерної теорії. Складові ґендерної рівності». Тут була спеціальна вікторіна:  «Ґендерні проблеми в Україні», яку провела тренерка Наталя Тарасенко — голова ради Житомирської молодіжної громадської організації «Паритет».

В цій тренерській сессії розбирались з тим, що таке "Ґендерна рівність та її центральне місце у системі прав людини та цінностей Організації Об’єднаних Націй (ООН)".

Зображення

Намагались розібратися з впливом ґендерних стереотипів на життя людини.

Дуже весело, як кажуть тренери «зайшла» тема із фемінитивами, як засібом забезпечення соціальних прав жінок та ґендерної рівності.

Зображення

Більше доби приділили увагу темі «Що таке проєкт? Проєктний цикл. Визначення і формулювання проблеми».

Тренерка Ольга Донець, голова ГО «Донецький молодіжний дебатний центр» намагалсь зробити зайняття таким чином, щоб кожний зміг сформулявати проєктну ідею та зрозуміти хто є цільовими групами, кінцевими отримувачами та зацікавленими сторонами проєкту, а також обрати стратегію проєкту, визначити загальні та конкретні цілі проєкту. 

Зображення

Багато уваги також приділи темам «Результати проєкту. Можливі дії за проєктом та необхідні засоби».

А за темю «Як та де знайти фінансування для вашого проєкту? На що слід звернути увагу при розробці проєкту» учасники Школи отримали важливі поради від спеціалістки з питань соціальної єдності Програми ООН із відновення врядування та побудови миру. 

Слід зауважити, що з присутніх учасників Школи, тільки 1 особа приймала участь в реальному житті в розробці проекту. 

Слід також зауважити, що на Школі були присутні особи, що займаються питанням захисту прав людей з інвалідністю та побудовою інклюзивного середовища в навчальних закладах. Учасники відмітили корисніть такого підходу, коли самі люди з інвалидністю вчать інших своїми діями та порадами працювати та бути рядом звичайних людей. 

Зображення

«Дякую, що тут Ви мені далі найцінніші 5 позитивних та 5 неегативних порад, та тепер я буду правильно поводитись з дітками з вадами зору у себе з закладі» — відмітила Оксана Корнєєва, директорка дитсадка «МИР», що в місті Костянтинівка, в якому діє 2 інклюзивні дитячі групи, преттиндентка на звання Амбасадори миру UN RPP, яка звернулась з подякою до учасниці заходу — Юлії Нагорянської, членіні Луганської обласної асоціації організацій людей з інвалідністю, теж тепер після цього навчання притендентки на звання Амбасадори миру UN RPP.

Зображення


А присутність на врученні дипломів такого відомого міжнародного експерта з питань конфліктів, як Наталія Міріманова, тільк прикрасило процедуру втручення сертифікатів учасникам Школи та надихнуло учасників для подальшої роботи.

Слід зазначити, що до цієї Школи долучились вчителі з міст Золоте та Станиця-Луганська, їх сльози радості від отриманого надхенння були краще всяких подяк організаторам цього важливого для людей та суспільства заходу. 

Тут також невеличкий відео звіт, що пидготувала одна із учасниць, Амбасадорка - Олена Левицька (вчителька української мови та літератури Новогродівської ЗЗСО №10 ім. Т. Шевченка):

https://www.youtube.com/watch?v=PN7czKMUzjg&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0oFD4QfxAehQPWPnyyE1ocnUdLaaxme2sYVo19uySbYGHHCoVWGJw6JvA


Зображення

«Школа розвитку культури миру та толерантності на «лінії зіткнення»» проводиться в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за організаційної підтримки ГО «Донецький дебатний центр» та фінансової підтримки урядів Данії, Швеції та Швейцарії.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань ґендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують одинадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз, Європейський інвестиційний банк, а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії та Японії.




Читайте наші новини на телеграм каналі

17:50
604
Немає коментарів. Ваш буде першим!