Разом до порозуміння та розвитку!

Разом до порозуміння та розвитку!

Мережева зустріч партнерів Програми відновлення та розбудови миру за напрямком «Громадська безпека та соціальна згуртованість» з Донецької та Луганської областей відбулась 13-15 грудня в Святогірську. 

Мета зустрічі - зміцнення громадської залученості та удосконалення передумов соціальної мобілізації та проектної діяльності в партнерських громадах за рахунок посилення організаційної спроможності мережі ключових представників громад через формування спільного бачення стратегічних напрямків співпраці з Програмою відновлення та розбудови миру, зокрема, у форматі робочих груп. Налагодження багатостороннього діалогу через міжнародні підходи (права людини, гендерна рівність, цілі тисячоліття, соціальна згуртованість) для визначення ключових чинників успішної мобілізації громад задля сталого розвитку Луганської та Донецької областей.

Зображення

Учасниками зустрічі стали ключові представники громад-партнерів, представники партнерських агенцій ПРООН та UNFPA, всього біля 50 осіб з Донецької та Луганської областей, які в процессі роботи по спікерських секторам та на парктичних сесіях:
— отримали більш чітке уявлення про діяльність Програми відновлення на розбудови миру на сході України в контексті загальної мети діяльності ООН, цілей тисячоліття, комплексу гуманітарного реагування та діяльності з розвитку ООН;
— сформували узагальнене уявлення щодо сутності та підходів до соціальної мобілізації, а також принципи взаємодії громади з міжнародними організаціями через робочі групи та ключових представників;
— систематизували уявлення про форми підтримки місцевих проектних ініціатив з боку Програми на основі принципів партисипативності, а також про використання різних методів інформування громадськості щодо планів, поточної діяльності та результатів роботи Робочої групи;
— поділились досвідом успішної взаємодії в форматі робочої групи та визначать сфери громадського життя, де застосування зусиль робочої групи є найбільш доцільним.

В процесі роботи у перщий день розбилась з тим, що таке «МОБІЛІЗАЦІЯ ГРОМАД ТА РОЛЬ ПАРТНЕРІВ». З цього приводу спеціаліст ПРООН Тетяна Сила зробила презенатційний огляд «Мобілізація громад: Що? Як? І Навіщо?».

Зображення

З презентацією на тему «Соціальна згуртованість як мета та рушійна сила громадської активності» виступила радник ПРООН з питань примирення та соціальної єдності — Ганна Борова.

Також розбирались з темою «USE/SCORE: підхід до вимірювання та структуризації напрямів підвищення соціальної згуртованості» та його новими показниками дослідження вже у 2018 році. 

Зображення

З питаннями стоврення та функціонування спеціальних за вимогою ПРООН Робочих група у громадах розбирались тз спеціалістом по мобілізації ПРООН (Наталя Красківська). Присутні отримали рекоменадації щодо складу, функцій та їх повноважень. 

Другий день зустрічі розбирались із  темою «ПРОЕКТНА ДІЯЛЬНІСТЬ», виявленням проблем та формування адвокаційного запиту, організаційними та фінансовими аспектами проектної діяльності, пріоритизацією проектних ідей та модальностю проектів, питаннями та проектами взаємодії громади та поліції та з комунікативними планами поточної роботи та висвітленням результатів діяльності робочих груп громад. 

Цікавими по відгукам учасників зустрічі виявились робочі практичні секції, які провели радники консульатційних рад з питань соціальної єдності при ПРООН в Луганській та Донецькій областях, а саме:

«Медіація в системі забезпечення комплексного розвитку громад» — від Романа Власенко;

Зображення

"Інклюзія — як характеристика сучасного суспільства" — від Миколи Надулічного;

Зображення

«IT та інноваційні рішення в громадській діяльності» — від Руслана Галгаша;

«Аудит доступності» — від Світлани Фоміної;

«Залучення жінок та молоді до процесу прийняття рішень на рівні громади» — від Тетяни Сігаєвої;

«Діалогові платформи в громаді» -  від Інни Семененко.

Зображення

Останнього дня розбирались із темою «Стратегія в діяльності робочої групи» та  з тим, як  впроваджувати довгострокове бачення мобілізації громад. Тут дуже допоміг досвід по громад  Попасної, Біловодська та Новоайдара Луганської області, які представили кращі практики роботи Робочих груп в в совїх громадах — партнерах ПРООН.

Зображення


Читайте наші новини на телеграм каналі

11:19
521
Немає коментарів. Ваш буде першим!