Підсумки проведення щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

Підсумки проведення щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

Тематичне засідання «круглого столу» відбулося 10 грудня 2018 року в місті Сєвєродонецьку в Міжнародний день захисту прав людини. До участі в заході долучилися всі партнери - представники влади, громадських і міжнародних організацій, які приймали активну участь в акції.

Завідувач сектору сімейної політики Департаменту соціального захисту населення Луганської ОДА доповіла, що план обласних заходів виконано в повному обсязі, більш того, було проведено декілька позапланових заходів. Таким чином, на обласному рівні відповідно до затвердженого плану проведено 16 заходів. Тематичні активності відбулися в усіх містах, районах та об’єднаних територіальних громадах Луганщини. Загалом, протягом 16-ти днів в області проведено майже 500 заходів щодо запобігання, протидії та реагування на випадки насильства, утвердження принципів ґендерної рівності.

Яна Силкіна представила дуже комплексну презентацію-нагадування про те, як відбувались ці 16 днів в Луганській області:

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Зображення

Так, на обласному рівні в поточному році велику увагу приділено питанню підтримки та інклюзії осіб з інвалідністю, у тому числі, жінок. Про проведені форуми, зустрічі із ініціативними групами осіб з інвалідністю розповіли радник з питань примирення та соціальної єдності Програми розвитку ООН Ганна Борова та заступник начальника управління – начальник відділу молодіжної політики та організаційно-аналітичної роботи управління молоді та спорту Луганської ОДА Євгенія Ратіхіна.

Зображення

Зокрема, поінформовано, що за підтримки ПРООН сформовано мобільні групи осіб із порушеннями опорно-рухової системи та вадами зору, які провели в чотирьох містах області аналіз безбар'єрності. За підсумками мери двох міст відреагували на надані зауваження, провели зустрічі із мобільними групами для пошуку спільних рішень. Активні особи цієї категорії вже залученні до навчання проектному менеджменту для подальшої участі у проектах розвитку.

Зображення

Директор Луганського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Єременко поділилася власними враженнями, відзначивши велику роботу, проведену в області, щодо підвищення кадрового потенціалу фахівців як обласного, так і місцевого рівнів.

Координатор по психічному здоров’ю та психосоціальної підтримки організації «Лікарі світу» Ганна Голоктіонова розповіла про продовження проекту «Відповідальність починається із нас» щодо попередження та реагування на факти насильства у Станично-Луганському районі.

Зображення

За підсумками акції сформовано протокольне рішення, яке містить рекомендації щодо налагодження міжвідомчої взаємодії суб’єктів із запобігання і протидії домашньому і ґендерно обумовленому насильству, підвищення кадрового потенціалу на місцевому рівні. Зокрема, запропоновано збільшити залучення представників ЗМІ до заходів із ґендерної та ненасильницької теми, попередньо провівши навчання журналістів із висвітлення подібної тематики.

Текст проекту ми публікуємо тут.

ПРОЕКТ

РІШЕННЯ

обласної Координаційної ради з питань сім'ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми за підсумками заходів у рамках щорічної Всеукраїнської акції
«16 днів проти насильства»

10.12.2018 м. Сєвєродонецьк

З 25.11.2018 по 10.12.2018 у рамках щорічної Всеукраїнської акції
«16 днів проти насильства» Департаментом соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації спільно з партнерськими міжнародними і громадськими організаціями проведено низку тематичних заходів, у тому числі, у виїзному форматі. У заходах взяли участь члени обласної Координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку та протидії людьми, члени відповідних місцевих координаційних рад, представники суб’єктів міжвідомчої взаємодії щодо запобігання і протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, представники громадських і міжнародних організацій.

З метою удосконалення роботи з попередження і запобігання домашнього насильства, насильства за ознакою статі, утвердження принципів ґендерної рівності, враховуючи пропозиції учасників обласних заходів у рамках акції «16 днів проти насильства» обласна Координаційна рада з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми

РЕКОМЕНДУЄ:

Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації:

  • 1.Продовжити роботу із райдержадміністраціями, міськими радами, об’єднаними територіальними громадами щодо планування створення притулків для постраждалих від насильства та мобільних бригад соціально-психологічної допомоги на території їх адміністративно-територіальних одиниць.
  • I квартал 2019 року
  • 2.Забезпечити організацію та проведення семінарів, тренінгів для фахівців райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, відповідальних за запобігання і протидію домашньому насильству і насильству за ознакою статі, у тому числі фахівців, які реалізують програми для кривдників.
  • Iпівріччя 2019 року

Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації та Луганському обласному центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді:

  • 3.Забезпечити проведення навчання фахівців об’єднаних територіальних громад із питань організації надання соціальних послуг постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі.
  • Iпівріччя 2019 року
  • 4.Забезпечити проведення навчання фахівців територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) щодо виявлення та реагування на факти насильства по відношенню до жінок і чоловіків похилого віку.
  • протягом 2019 року
  • Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, головам райдержадміністрацій, міським головам (за згодою), головам об’єднаних територіальних громад (за згодою):
  • 5.Проводити постійний облік даних про суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству й насильству за ознакою статі на регіональному та місцевому рівнях.
  • щоквартально протягом 2019 року

Головам райдержадміністрацій, міським головам (за згодою), головам об’єднаних територіальних громад (за згодою):

  • 6.Вжити заходів щодо виконання положень постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 № 658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі». Зокрема, визначити заступника голови, який є координатором з питань здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі на території відповідного району, міста, ОТГ, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та в межах своїх повноважень організовує роботу у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі відповідно до статті 13 Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».
  • до 29 грудня 2018 року
  • 7.Закріпити у розподілі обов’язківміж головою та заступниками голови завдання і функції вищезазначеного заступника голови, передбачені пунктами постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 № 658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі».
  • до 29 грудня 2018 року
  • 8.Утворити структурні підрозділи з питань сім'ї (зокрема, як відділи або сектори у складі управлінь/відділів). У разі, якщо відповідні підрозділи утворено, привести перелік їх завдань і функцій, закріплений у положеннях про них, у відповідність до вимог законів України «Про запобігання і протидію домашньому насильству», «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» та постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 № 658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі».
  • I квартал 2019 року
  • 9.Активізувати роботу координаційних рад з питань сім'ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку та протидії торгівлі людьми. Зокрема, включити до складу суб’єктів міжвідомчої взаємодії, визначених статтею 6 Закону України «Про запобігання і протидію домашньому насильству».
  • до 29 грудня 2018 року
  • 10.Визначитивідповідальних працівників (структурний підрозділ), які проводять роботу з прийому та реєстрації заяв і повідомлень про вчинення насильства, координації заходів реагування на факти вчинення насильства, надання допомоги і захисту постраждалим особам, а також роботу з кривдниками, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.08.2018 № 658 «Про затвердження Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі».
  • до 29 грудня 2018 року
  • 11.Забезпечити надання якісних соціальних послуг постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі на відповідній території, в тому числі шляхом соціального замовлення та залучення неурядових організацій.
  • постійно

Відповідальним звітувати про виконання рішень Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації згідно зі встановленими строками.

Заступник голови облдержадміністрації,

голова обласної Координаційної ради

з питань сім’ї, ґендерної рівності,

демографічного розвитку та протидії

торгівлі людьми О. ЛІшик


Зображення




Читайте наші новини на телеграм каналі

11:17
734
Немає коментарів. Ваш буде першим!