Євген Магда у Сєвєродонецьку презентовав свою книгу «Гібридна агресія Росії: уроки для Європи»

29 травня, у Сєвєродонецьку виконавчий директор Інституту світової політики, політичний експерт, письменник Євген Магда провів презентацію своєї книги «Гібридна агресія Росії: уроки для Європи».

Захід відвідали представники Луганської облдержадміністрації, громадськості та журналісти.
У ході презентації Євген Магда розповів, яким чином гібридна агресія Росії впливає на різні сфери в Україні та на Луганщині зокрема. Також політолог коротко окреслив найближчі плани Росії щодо Донбасу та шляхи України для виходу з-під ворожого впливу.
За його словами, агресія Російської Федерації є гібридною, тому що, з одного боку, існують дипломатичні відносини з цією країною, а з іншого – продовжують гинути люди. У гібридній війні ведеться боротьба не за територію, а за розуми людей. 

«Важливіше не так знищити супротивника фізично та захопити якісь території, як зруйнувати віру громадян нашої країни в можливість України бути нормальною, успішною державою, яка посідає гідне місце в Європі», - підкреслив політолог.

 
Визначаючи причини збройного конфлікту на Донбасі та анексії Криму, Євген Магда наголосив: «Україна значною мірою своїми помилками спричинила російську агресію. В той час, коли наші країни-сусіди, країни колишнього соціалістичного табору здійснювали у себе перетворення, у нас відбувалася імітація діяльності. У нас не були визначені національні інтереси, країна залишалася між «тут» і «там». А для Росії відновлення контролю над Україною є ключовим моментом. Без контролю над Україною Росія не може відновити свій вплив в межах колишнього Радянського Союзу».


Політолог наполягає, що Росія готувалася до агресії проти України протягом тривалого часу, задовго до подій на Майдані. РФ мала на меті відрізати Україну від виходу до моря, аби позбавити експортного потенціалу. «Якби з’явилась низка «народних республік», які б відрізали азовський і чорноморський порти, далеко не факт, що Україна вистояла б як держава. Ми сьогодні ще самі не усвідомлюємо, наскільки велику роль грає той факт, що Україна вистояла в 2014 році», - зазначив він.
Також Євген описав гібридну війну в українських реаліях. Окрім бойових дій, які точаться на Донбасі, Російська Федерація здійснює вплив у такі сфери: інформаційну, енергетичну, економічну, культурну тощо. 


«Приборкати Україну – це питання для Росії носить системний стратегічний характер, і вона буде намагатися втілити його в життя за будь-яку ціну. Внутрішня дестабілізація України для Росії набагато дешевша, ніж військовий наступ. Тому щонайменше наступні 5-6 років для українського суспільства будуть достатньо складними та напруженими», – висловив свою думку політолог.


Єдиним шляхом до перемоги у гібридній війні для України є шлях внутрішніх перетворень та позитивних змін. Таким чином, попереду для нашої країни має стояти декілька завдань. Перше – становлення сильної армії, друге – становлення Єдиної помісної української православної церкви, третє – децентралізація та розвиток малого та середнього бізнесу, четверте – вступ України до ЄС та НАТО. 

«У гібридній війні не буде параду перемоги, який був на Червоній площі в Москві в 1945 році. Війна неоголошена, тому перемога має бути втілена в конкретні предметні дії. Вступ до НАТО та ЄС – це елементи остаточного, юридично оформленого виходу з-під російського впливу. Це не буде стрімкий процес. Він передбачає внутрішні зміни в країні. У Європейській інтеграції процес важливіший за результат», - наголосив Магда.
190
Немає коментарів. Ваш буде першим!